Боян Иванджиков и Андрея Дяксова спечелиха тазгодишното издание на най-голямото

...
Боян Иванджиков и Андрея Дяксова спечелиха тазгодишното издание на най-голямото
Коментари Харесай

Боян Иванджиков и Андрея Дяксова спечелиха Купа България 2023 по ориентиране

Боян Иванджиков и Андрея Дяксова завоюваха тазгодишното издание на най-голямото съревнование по насочване у нас – Купа България 2023. Двамата сграбчиха успехите в елитните групи надлежно при мъжете и дамите, след извънредно забавна и оспорвана тридневна конкуренция край Боровец.

В надпреварата обявиха присъединяване над 850 състезатели от цяла България, като имаше и участници и от чужбина. Състезателите бяха разпределени в 42 разнообразни групи по пол и възраст, като с максимален интерес се очакваше конкуренцията в двете елитни групи – Мъже 21 Елит (М21Е) и Жени 21 Елит (Ж21Е).

Надпреварат по традиция се организира в три стадия – в петък, събота и неделя, като последният стадий бе във формат „ гонене “. В него участниците стартираха на минутна разлика по отношение на изоставането си от водача след първите два стадия. И до момента в който при дамите Андрея Дяксова резервира водачеството си до финала, то при мъжете имаше поврат.

В последния трети ден Ивайло Каменаров (Компас Крос Русе) започва като лидер в М21Е, само че бе застигнат и задминат от стартиралия от трета позиция Боян Иванджиков (Валди София). Това е първа победа за Боян в М21Е на Купа България, като той е ученик на дългогодишния рекордьор по победи в надпреварата Теодор Тодоров.

Неговият треньор има седем победи по време на спортната си кариера, като върхът му бе усъвършенстван през 2017 година, когато Кирил Николов – Дизела завоюва осмата си купа на Купа България.

В борбата за триумфа при мъжете бе забъркан и дългогодишният народен играч Иван Сираков от Вариант 5 Търговище, който започва от втора позиция, само че травма му попречи да приключи конкуренцията. Така бронзът остана за Валентин Шишков от Трапезица 1954 (Велико Търново).

В женската елитна група Андрея Дяксова (Карлък Смолян) се възползва от построената си преднина през първите два спортни дни и удържа успеха и в последния старт. Тя се прибра малко преди опитната състезателка Илиана Илиева (Узана Габрово), която стопи част от изоставането си. На трета позиция приключи Кристина Иванова (Браун отбор Велико Търново).

Първите два стадия на Купа България 2023 бяха и контролни стартове за установяване на националните тимове на България за идното Световно състезание по насочване в Швейцария през юли. За селектираните състезатели следва предварителен лагер в Швейцария, където ще стане явен и окончателният състав на България за шампионата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР