Бой с камшици, удари с електрошок, заплахи и изнасилвания. Разказите

...
Бой с камшици, удари с електрошок, заплахи и изнасилвания. Разказите
Коментари Харесай

Чуваха се само крясъците: Кошмарът в иранските затвори

Бой с камшици, удари с електрошок, закани и изнасилвания. Разказите от иранските затвори са като извадени от филм на ужасите. Разследване на немски медии разкрива мащаба на терора.

Лалех Салави се прибира от уроци по китара със своя другарка, когато вижда няколко дами да стачкуват против режима в Иран. Двете девойки се причисляват към демонстрацията. Скоро идва и полиция и ги води. Лалех е принудена да им даде мобилния си телефон, очите ѝ са завързани. Няколко часа по-късно са ѝ нанесени тежки контузии, споделя самата тя пред немските медии NDR, WDR и " Зюддойче Цайтунг ", представени от. Името на момичето е променено поради сигурността ѝ.  

Бой и изтезаване с електрошок

В полицейското ръководство Лалех първо вижда по какъв начин водят момчета в стаята за разпити. Там ги бутат на земята и ги пребиват. После идва ред на Лалех и другарка ѝ. Момичето споделя, че няколко мъже я ритат и употребяват електрошок. Целият ѝ десен крайник посинява.

По време на разпита я заплашват, че ще бъде пребита, в случай че лъже. Предишната нощ тя приготвя листовки, с които да убеждава хората да стачкуват. Няколко от тях още са в джоба ѝ. Лалех споделя, че когато никой не гледа, тя ги сдъвква и гълтам. " След разпита, те включваха електрошоковете зад гърбовете ни, с цел да ни изплашат ", споделя Лалех. " Намираха го за занимателно. "

Лалех и приятелката ѝ напущат полицейското ръководство късно през нощта. Оттогава тя не е докосвала китарата си и триумфът ѝ в учебно заведение е по-нисък. " През първата седмица плачеше всеки ден. Винаги в часа, когато я бяха арестували ", споделя татко ѝ.

" Ние сме потомство, което желае независимост ”

Въпреки всичко Лалех Салави споделя, че няма да спре да стачкува. " Ние сме потомство, което желае свободата си. Никой преди нас не е бил толкоз самоуверен ".

Разследващите публицисти приказват с десетки иранци, които са били задържани от началото на митингите. Мнозина описват за даже по-тежки похищения. Повечето от тях са пуснати от арестите условно или против висока парична гаранция. Почти всички още са в Иран.

Повечето протестиращи споделят, че са били със завързани очи по време на разпитите. Един споделя, че той и останалите хора, които били с него в ареста, са принудени да стоят на колене със завързани очи в продължение на 24 часа. Който помръднел, бил пребиван.

" Можем да арестуваме 80 милиона иранци "

Освен физическите похищения, иранците оповестяват и че са били подложени на душевен тормоз. Мнозина са били заплашвани със смъртно наказване, обезчестяване, електрошок и пердах. Някой споделят, че са им давани лекарства срещу волята им.

Задържаните оповестяват, че са виждали хора, които са бити с маркучи за вода и измъчвани с електричество. " Чуваха се единствено крясъците ", споделя млад мъж. " Целта беше да ни сплашат и да си признаем всичко ". Трима души приказват и за полово принуждение - арестантите били завързвани за мебели и изнасилвани с гумени и електрошокови палки.

Всички арестувани удостоверяват, че компютрите и мобилните им телефони са им иззети, а след това са били заплашвани и унизени, с цел да кажат паролите си. Публикации от обществените мрежи били разпечатвани. На един от задържаните даже са показани фотоси на негови родственици, които стачкуват против иранския режим в Берлин.

Никой не получава правна помощ. Семействата на задържаните не получават никаква информация в продължение на дни. " Имаха една обща заповед за арест, без име. Питах ги " Къде написа моето име? ", а те ми отвърнаха, че този лист хартия им е задоволителен, с цел да арестуват 80 милиона иранци ", споделя жена, арестувана в Техеран.

Бивш надзорник удостоверява насилието

Твърденията на арестуваните се удостоверяват пред журналистическия екип и от един надзорник, който съумява да избяга от Иран. По думите му, той е работил в разнообразни ирански затвори в продължение на повече от 10 години.

Мъжът удостоверява, че арестантите са били измъчвани - хората са били бити с камшици по няколко пъти дневно. Колегите му употребявали пикантен спрей, палки и електрошок. На мобилния си телефон той демонстрира на публицистите специфичен документ, който надзирателите трябвало да попълнят с имената на арестуваните и броят удари с бич, които са им нанесени.

Администрацията в пандиза имала едно предписание - никаква благосклонност, споделя иранецът. В един миг той не издържал и избягал.

Медии, разкази на жертви и държавни отчети удостоверяват информацията

От началото на митингите през септември 2022-а публицистите мъчно съумяват да потвърдят информацията за протичащото се в Иран. Въпреки това публицисти систематично съпоставят разказите на събеседниците с обществено наличната информация.

Сведенията съответстват и с изискванията в пандизите, разказани от пандизчии в предходни години. Освен това публицистите съумяват да прегледат документи от съдилищата и пандизите, както и фотоси, видеоклипове и медицински документи за множеството от описаните случаи. Тези данни, както и свидетелствата на родственици, другари и лекари, удостоверяват изказванията на потърпевшите.

Доклад на немското министерство на външните работи от края на ноември удостоверява констатациите от следствието. Според отчета има " многочислени известия за признания, предизвикани посредством изтезания и психически напън ". Освен това " психическите и физическите изтезания, както и нечовешкото отношение по време на разпитите и задържането " са постоянно среща процедура против политическите пандизчии в Иран.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР