Ботулиновият токсин, известен повече като ботокс, освен за заличаване на

...
Ботулиновият токсин, известен повече като ботокс, освен за заличаване на
Коментари Харесай

Ботулиновият токсин повлиява дори мигренозните пристъпи

Ботулиновият токсин, прочут повече като ботокс, с изключение на за изтриване на бръчки, се употребява съществено в медицината за лекуване на неврологични болести, свързани с неволеви мускулни контракции и при вдървеност, даже и мигрена. Прилагането на лечението у нас беше обсъждана на интернационален конгрес, проведен предишния месец в столицата от Българско сдружение по неврология.

Лечението с ботулинов токсин се ползва от няколко години у нас, само че не се реимбурсира от Здравната каса и се заплаща напълно от пациента, изясни пред Радио София неврологът доктор Елисавета Енишейнова от ДКЦ " Александровска ", която има дълготраен опит в чужбина от използването на лечението.

" Ботулиновият токсин се ползва в неврологията отдавна - като способ за лекуване най-общо казано при болести, свързани с мускулна дистония. Това са болести, при които има нараснала мускулна свръх интензивност на избрани мускулни групи, което предизвика неволеви придвижване. Много е неприятно, когато бъдат наранени лицеви мускули. Надяваме се, че приложението на метода в България ще стане всеобщо ".

Ефектът се изчерпва в границите на 3 - 6 месеца

Д-р Енишейнова изясни, че приложението става чрез специфични електроди, което разрешава токсинът да се инжектира в мускулите, които би трябвало да се повлияят, без да се обиден прилежащите. Това, което смущава пациентите обаче, е високата цена, а се постанова няколко кратно инжектиране.

" Ботулиновият токсин влияе върху нерва - освобождението на специфичен посредник,  който реализира контакта сред нерва и мускула. Когато той не се освобождава, мускулът няма да бъде задействан и настава краткотрайна парализа на съответния мускул ".

Ефектът от използването на ботулиновия токсин се изчерпва в границите на 3 до 6 месеца. Възможно е обаче и разработване на антитела в организма, които могат да блокират въздействието му. Д-р Енишейнова уточни, че не е следила това в своята процедура, и счита, че може да се дължи или на фалшив материал или на погрешно слагане. Много е значим методът на предпазване на токсина - в случай че не е при подобаваща температура, може да бъде неефикасен.

Какви могат да бъдат страничните резултати?

" Това е токсин и заради тази причина не може се купува от аптеките, нито всеки може да го ползва. Трябва да се знае анатомията и физиологията на съответния мускул, както и точната доза. Специалистът би трябвало да има опит. Методът не се ползва при бременност и кърмене. Ако се направи по всички правила не е рисков за пациентите и води до значително облекчение ".

Методът се ползва в международен мащаб за лекуване и профилактика на мигренозни пристъпи, при пациенти, прекарали инсулт и като част от рехабилитацията на деца с церебрална парализа. Д-р Енишейнова не възразява против използването му с козметична цел, само че наложително от доктор, подготвен за това.   

Още за лекуването и действието на ботулиновия токсин - чуйте диалога с доктор Елисавета Енишейнова!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР