Ботев Пловдив пак ще играе в Европа! Канарчетата спечелиха баража

...
Ботев Пловдив пак ще играе в Европа! Канарчетата спечелиха баража
Коментари Харесай

Ботев Пд спечели битката за Европа

Ботев Пловдив отново ще играе в Европа! " Канарчетата " завоюваха баража за място в шампионата Лига на конференциите след победа с 2:1 над Берое, а триумфът хвърли в делириум " бултрасите ", изпълнили трибуните на стадиона в Коматево. " Канарчетата " се завръщат на интернационалната сцена след 5-годишна пауза.
Домакините имаха предимство през първата част и то бе материализирано от Мохамед Брахими (38), а незабавно след почивката Па Конате (48) направи 2:0, само че доста бързо Давиде Мариани (53) върна очакванията на Берое.
Двубоят стартира вихрено и още в 22-ата секунда публиката бе на крайници. Първоначално реферът Драгомир Драганов уточни бялата точка, само че минута по-късно анулира решението си след инспекция с ВАР. Дузпата бе отсъдена поради единоборство сред Бен Юсеф и Мохамед Брахими, който бе открит с дълъг пас в наказателното поле на Берое. За рухването си нападателят на Ботев Пловдив получи жълт картон за симулация.
Гостите от Стара Загора дадоха отговор с два неточни удара на Давиде Мариани и Симеон Мечев. В 12-ата минута центриране на Ето`о към далечната греда бе затворено от Па Конате, само че изстрелът му с глава излезе в навън, а по-късно стана ясно, че левият халф-бек на Ботев Пд е бил в състояние на засада.
Три минути по-късно Па Конате проби отляво и върна към свободния Реда Рабей, чийто шут обаче бе блокиран от Георги Динков. В 18-ата минута " канарчетата " отново желаеха дузпа за игра с ръка на бранител, само че съдията сподели, че няма нарушаване на разпоредбите.
Превъзходството на Ботев Пд даде резултат в 38-ата минута. Центриране на Тодор Неделев от ъглов удар затрудни защитата на Берое, а Самюел Супрайен хитро подаде към Мохамед Брахими, който от ъгъла на вратарското поле прокара топката сред купа от играчи за 1:0.
" Канарчетата " влязоха нападателно във втората част и три минути след почивката стигнаха до втори гол. Вкара го един от най-дейнните на терена Па Конате, който овладя прехвърлящо центриране на Джеймс Ето о и с обмислен удар удвои.
Не бяха минали и пет минути, когато отдалечен удар по земя на Давиде Мариани хвана неопитен вратаря на домакините Хидайет Хинкич и топката влезе в десния му ъгъл за 2:1. Вина за попадението носи и Роберто Пунчец, който се размина с топката и тя стигна до халфа на Берое.
Голът смути домакините, които започнаха да играят по-предпазливо и мъчно стигаха до вратата на Берое. В 61-ата минута Току шутира страховито, само че неопределено, а в 86-ата минута вратарят Ганев избави рисков изстрел. Гостите бяха по-активни, само че и те не сътвориха проблеми на Хинкич. В последната минута Дилан Мертенс блесна с основна изява, блокирайки удар на Давиде Мариани.
Минути след края на мача тимът на Ботев Пловдив бе награден за третото място, което завоюва в efbet Лига. Купата бе връчена на капитана на " канарчетата " Тодор Неделев от изпълнителния шеф на БФС Валентин Чакъров. Всички играчи получиха и бронзови медали.
Наставникът на Берое – Петър Хубчев, съобщи след загубата от Ботев Пловдив, че за заралии ще настъпят тежки времена. Бившият народен селекционер обаче не пожела да конкретизира повече.
“Мисля, че характерът на тия момчета и държанието им приказва доста за тях. Дълго време бяха обиждани, а оставиха футбола в Стара Загора над всичко. Разбира се, постоянно може по-добре, само че това е “, стартира треньорът. „ Получих поддръжка, в случай че не бях – нямаше да дойда. Разделям я на две – новото управление и почитателите, които в последните няколко мача се върнаха на стадиона със сърцето си. Футболистите я усещаха тази поддръжка. От на следващия ден настъпват доста по-тежки времена за Берое. Не е моя задача да уточнявам дилемите и бъдещето. Трябва да се оправим с идното ", приключи наставникът.
Треньорът на Ботев Азрудин Валентич мъчно скриваше усмивката си след триумфа с 2:1.
" Много съм горделив и благополучен от постигнатото, само че и извънредно изтощен. Беше доста натоварен сезон. Всеки мач беше значим. Имаше изключителна конкуренция с Левски и Черно море през втората част от сезона.
Когато всичко опре до един мач, психически е доста тежко. Заслужавахме да победим през днешния ден. Не желая да споделям дали сме били по-добри или не, само че най-важното е, че видяхме какво направихме за сезон и половина. От един клуб без бъдеще и финанси, Ботев ще играе в Европа и завоюва бронзов орден. Когато ние дойдохме, почтено казано хората тук не бяха щастливи. Никой не вярваше, че можем да изградим добър клуб. Година и половина пребивавам тук, с цел да се опитам да направя почитателите щастливи. Да организираме клуба, както желаеме. През сегашния сезон бяхме положителни и мисля, че вършим нещо положително. Не чаках толкоз бързо да спечелим орден и да стигнем в Европа, само че след няколко мача от началото на сезона усещах, че това може да се случи. В последна сметка през днешния ден направихме история. За нас е значимо да използваме късото време сред този мач и началото на шампионата. Целта ми е да се представим добре в мачовете в България. По-важно е по какъв начин ще се представим в шампионата. Трябва да мислим съсредоточено. Някъде на 21 юли ще бъде първият ни мач в Европа и тогава ще мислим за него. Трябва да създадем добър предварителен лагер и да бъдем подготвени за шампионата.
Всеки 6 месеца желаеме да доведем играчи, които да покачат равнището. Скаутите ни работят доста добре. Те ми демонстрираха състезател, който са намерили - с профил, подобаващ за нашия жанр. Правят го за всяка една позиция. Близо сме да създадем още 3 прехвърлянето. Искаме да притеглим 4 или 5 играчи. Още от първия мач през 2022 година усетих, че почитателите са зад нас. Направихме нещо ужасно дружно. Ако играем на " Колежа ", довечера щеше да има 22 000 души. Хората заслужават този стадион. Надявам се, че политически този проблем ще бъде решен.
Всички класирали се тимове за евротурнирите желаеме да представим българския футбол по най-хубавия метод. Мисля, че ще успеем да го създадем ", съобщи Валентич.
Собственикът на Ботев Пловдив Антон Зингаревич направи огромно заричане след успеха над Берое, която класира отбора в Лигата на Конференциите. Той съобщи, че през втория полусезон на идващото състезание тимът ще играе на своя стадион в Пловдив.
“За нас това е един млад план и още в първия цялостен сезон да играем в Европа, е доста огромен триумф. Дългосрочната ни цел бе това и малко или доста всички в клуба вярвахме, че можем да я реализираме. Не мисля, че бюджетът ще се усили кой знае какъв брой, само че мисля, че можем да притеглим няколко нови футболисти.
Мисля, че имахме добра среща с кмета на Пловдив и имаме вяра, че стадионът може да бъде подготвен за втората част на идващия сезон. Много е мъчно в Европа, тъй като ще има доста съществени съперници. Целта ни е да се класираме за груповата фаза, само че ще мислим кръг за кръг и ще забележим до каква степен ще стигнем. Винаги желаеме да подобрим академията си, защото желаеме да имаме повече наши си играчи. Разбира се, това е развой, който може да отнеме повече време. Имаме нов състезателен шеф, който може да създаде дълготраен проект за развиване, само че това е в развой на подготовка”, съобщи пред медиите Зингаревич.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР