Боряна Узунова: Понякога жертвата не може без насилника Жертвата на

...
Боряна Узунова: Понякога жертвата не може без насилника Жертвата на
Коментари Харесай

Семейните скандали нанасят щети за 10 млн. евро

Боряна Узунова: Понякога жертвата не може без насилника Жертвата на домашно принуждение приема брачна половинка си за стопанин Адвокат Милена Кадиева: От домашно принуждение страдат и мъже Как да разпознаем жертвата на домашно принуждение

Наскоро бяха извършени няколко обществени опита, сравняващи реакцията на хората, когато някой вика на улицата и когато се вика от съседите. В първия случай хората са доста по-склонни да се намесят и да оказват помощ. Щом се чуят крясъци от съседите обаче, отговорът е, че „ това си е тяхна работа ".

Домашното принуждение не е персонален проблем. То не визира единствено потърпевш и причинител, а и техните деца, близки, съседи и всички нас като общество. Когато има физическо увреждане, потърпевшите стопират работа, с цел да се възстановят, т.е. губи се от техния труд. Ако се подават тъжби и сигнали или стартира правосъдно произвеждане, се черпи запас на полиция, съд, прокуратура, организации като нашата. Това значи голям разход на пари. Според европейските калкулации 10 млн. евро годишно е вредата, която заплаща България за това, че всички ние като общество не сме си свършили работата, споделя юрист Кадиева.

Да промениш отговорния

Във фондация „ Джендър други възможности “ редом текат няколко стратегии, като главната е за правно консултиране. Всеки ден от 14:00 до 17:00 в офиса на ул. „ Райко Даскалов “ 53, ет. 2, стая 19А, дежурни юристи вършат безвъзмездни съвещания за случаи на принуждение.

Следващата огромна стратегия на фондацията е за психо-социално консултиране. Дежурни психолози работят с потърпевши всеки ден от 10 до 14 ч. Тече обособена стратегия за работа с деца, както и с причинители на домашно принуждение.

Проблемът има две страни, изяснява юрист Кадиева. Виновният би трябвало да се промени, а освен да бъде осъден. С причинителите работи клиничен психолог, с цел да могат те да осъзнаят какво предизвикват на своите близки и родственици. Има стратегии за групови съвещания. През последните няколко години фондацията работи интензивно в посока предварителна защита с учебните заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР