Боряна БОРИСОВА"Вземете Версай, добавете към него Антверпен и ще получите

...
Боряна БОРИСОВА"Вземете Версай, добавете към него Антверпен и ще получите
Коментари Харесай

Лунното пристанище

Боряна БОРИСОВА

"Вземете Версай, прибавете към него Антверпен и ще получите Бордо ". Това споделя великият Виктор Юго при започване на 80 години на 19 век. Наистина Бордо е град със характерна, лична хубост, строго великолепие и достойнство, привличащ и забавен за туристите. Впрочем, Бордо е бил на няколко пъти столица на Франция заради превратностите на историческата орис...
Столицата на виното от 2007 година е включена в Световното културно завещание на ЮНЕСКО поради историческия си център, наименуван "Лунното пристанище "- признат за "изключителен градски и архитектурен отбор, основан по времето на Просвещението ".
Твърди се, че центърът на региона Аквитания е четвъртият по величина и население град във Франция след Париж, Лион, Тулуза, със своите близо милион поданици. Само градчето Мериняк, което е на 12 км, и където се намира летището на Бордо, е с 60 000 души население. Но макар, че е едномилионен, градът е разпилян по повърхност и е спокоен, бодър и чист.
Най-красивите здания са от 18 век, когато надарени архитекти ги основават като несравним живописен отбор - комбинация от класицизъм и неокласицизъм. Което и го родее с Париж.
Бордо не излъчва напрежение, нито обичаен забързан темп, присъщ за огромния град, а вдъхва удивително успокоение и топлота. Може би за това заслуга има и минаващата през центъра пълноводна река Гарона, опасана с необятна крайбрежна линия, притегателно място за разходки и почивка. Наблизо до реката е и красивото "водно огледало " на площад Дела Бурс, трансформирало се в най-известния знак на Бордо. То е плод на извънредно сполучливата креативна мисъл и съдействие на екип от надарени хидроинженери-урбанисти и архитекти. В тяхното удивително произведение в действителност се отразяват като в огледало емблематичните две огромни остарели здания, в които в миналото се е помещавала борсата. Желаният резултат е реализиран по забавен метод посредством особено направена система.
Водата в изкуствено направеното водно огледало е "кодирана " да се пуска през несъмнено време, посредством голям брой водни струи, които основават мъгла, висока до 2 метра. След това тя се изсмуква и по този начин се получава изящният резултат на огледалото, при който двете постройки наподобяват още по-величествени. Тогава е и идеалният миг за фотография за любопитните и нетърпеливи туристи и посетители на града, които непрестанно "дебнат " в близост.
Не доста надалеч от това място се намира и другата градска забележителност - фамозният мост на Наполеон. Известно е, че по негова заповед през 19 век са вдигнати и построени към 5000 нови постройки в централната част. В знак на признателност и поради приходите, които Бордо носи на империята от търговията с плебеи, през 1810 година Наполеон Бонапарт поръчва и отпуска средства за изработката на каменния мост над река Гарона. Той е със 17 арки, което подхожда на броя на буквите в името на Наполеон Бонапарт. Строителството му завършва през 1863 година.
Отскоро Бордо може да се похвали и с друга модерна и впечатляваща забележителност - мини градче на виното - Сите дю вин. Изключителната постройка притегля с разчупен архитектурен жанр, прилича чаша или част от винена бутилка. Модерна и красива, на няколко етажа, тя включва извънредно богата и разнообразна мултимедийна експозиция. Човек се среща с стадиите на произвеждане на вино, страните, които се славят с най-хубави марки от това пиво, както и с ароматите и етапите на преправка на обособените сортове грозде. За десерт, на последния етаж на постройката, откъдето се открива прелестна панорамна панорама към града и към един от мостовете над Гарона, има специфичен бар с дегустация на трите обичайни типа вино - алено, бяло и розе от световноизвестни марки и региони. Барът е същинско съвременно достижение на архитектурата и актуалните технологии! Срещу 20 евро вход всеки може да попадне в малко проучвания свят на виното - необхватен, загадъчен и забавен. Заслужава си да се види и почувства в града, където всяка година се създават над 700 милиона бутилки вино, а винарните са над 9000, съгласно туристическата информация.
Не бива да пропущаме и друга чаровна забележителност на Бордо - катедралата "Свети Андре ". Целият площад пред нея, дружно със постройката на кметството, са същинска наслада за очите с съвършените си форми, пропорции, древен жанр и типичен контури. Изградена е през 9 век в римски жанр. Унищожена е от викингите и по-късно съживена и осветена от папа Урбан втори. До 16 век е била възобновена в готически жанр. Най-величествена е северната фасада, където са и двете огромни кули, високи 81 метра. На входа има голям брой скулптури и глави на светци. Впечатляваща и величествена извън, катедралата от вътрешната страна е приглушено осветена и не толкоз натруфена. Има орган, за който се знае, че е поместен тук през 1982 година и е дело на Данион Гонзалез. Първият и автентичен орган е бил претопен и липсващ при една от следващите реставрации на катедралата. От 1988 година и тя е в листата на културното завещание на ЮНЕСКО. Трите известни църкви "Сен Мишел ", "Сен Сьорен " и "Сен Андре " са част от поклоническия път "Сантяго де Компостела ", който стартира от Франция и приключва в Испания. В историческия център на Бордо е и най-големият площад в Европа - Еспланд де Кенкос.
Според източниците Музеят на изобразителните изкуства в града принадлежи към най-старите музеи във Франция. Пълнотата и разнообразието на неговата сбирка включва работи от XIX и XX век. Много показани шедьоври са благосъстоятелност на страната, включително "Херцогиня Ангулемская отплава от Пойяк ", дело на Гро, "Лъв на лъвове " на Делакроа или "Рола ", появила се от четката на Жерве. В сбирката на музея има платна на Рубенс, Веронезе, Тициан, Ван Дайк, Коро, Бугро, Жером, Матис, Дюфи и Пикасо.
Другият забавен музей в Бордо е Музеят на Аквитания, който наследява сбирката на някогашния музей Ц лапидария, който е открит от Академията на науките на Бордо към 1783 година по предписание на интенданта Дюпре дьо Сен-Мор за събиране на едно място на древноримските фрагменти, открити в хода на градоустройствени работи през XVI век и изключително през XVIII век.
От 1962 година музеят е трансформиран в музей на районна история, археология и етнография; в неговата експозиция са показани предмети на доисторическата ера, римската древност и раннохристиянската ера от поселението Бурдигал, сбирка експонати от Средновековието, етнографическа сбирка и други.
В Бордо са родени хора, известни и надалеч от рамките на цяла Франция: Жан Ануи, драматург; Джоузеф Блек, доктор и учен; Даниел Дарийо, актриса; Франсоа Мориак, писател; Флоран Сера, тенисист и Филип Солерс, публицист.
Това е Бордо - феерията на френския жанр, великолепие и сексапил! Богат, цветен и забавен. Забележителен по своему!
Девизът на града е "Lilia sola regunt lunam undas castra leonem ". Преведен от латински значи "Лилията сама ръководи край луната, вълните, замъка и лъва ".









Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР