Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския регион стартира разнопосочно в последния работен

...
Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския регион стартира разнопосочно в последния работен
Коментари Харесай

Доларът изпраща най-силната си седмица от 2016 г. насам, ето какво се случва с петрола

Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския район започва разнопосочно в последния работен ден от седмицата.

Във фокуса на инвеститорското внимание бяха новите мита, наложени от Съединени американски щати върху китайските артикули, а в това време доларът записва нови покачвания и е на път да запише най-силния си седмичен растеж от близо две години насам, написа Блиц.

  
 
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че новите митнически цени ще са за към 50 милиарда $. Пекин, от своя страна, съобщи, че към този момент е подготвен с отговора на сходна мярка. Засега не е ясно от кой момент ще влязат в действие новите търговски бариери, само че пазарните участници реагираха на новината още през днешния ден. 
 
Борсовите показатели в континентален Китай се намалиха с по към % в утринната търговия, а хонконгският бенчмарк Hang Seng отстъпи с 0.2 на 100 от вчерашните си равнища. Понижения регистрират и акциите на южнокорейските компании. 
 
Изключения от отрицателната наклонност тази заран са показателите в Япония и Австралия. Японският Nikkei 225 записва растеж от 0.4 на 100, до равнище от 22 839.50 пункта, подсилен от спада на йената.

На днешното си съвещание Японската централна банка не изненада пазарните участници и остави без смяна главния лихвен %, само че в това време намали упованията си за инфлацията до края на годината. 
 
В Австралия ASX 200 добави над % към цената си. 
 
На валутните пазари щатският $ е на път да записва най-хубавата си седмица от 2016 година насам, откакто Федералният запас даде сигнал по-рано през седмицата, че има желание да увеличи главния лихвен % още два пъти тази година.

Европейската централна банка пък избра да резервира по-мек звук на вчерашното си съвещание. Марио Драги и неговите сътрудници оповестиха, че програмата за изкупуване на облигации най-вероятно ще завърши до края на тази година, само че не се ангажираха с съответен период, в който ще стартират да покачват лихвите. 
 
Еврото поевтиня с близо 2% след конференцията на Драги, с което регистрира най-силния си дневен спад от 2016 година насам, когато Англия гласоподава за излизане от Европейския съюз. Тази заран единната валута се търгува на равнище от 1.1572 по отношение на щатския $ и е на път да записва най-силния си седмичен спад за последните 19 месеца. 
 
На стоковите пазари петролът се търгува в тесни граници преди срещата на ОПЕК, планувана за идната седмица. Инвеститорите чакат вести от водачите на страните от петролния картел за възможното увеличение на квотите за рандеман.

Тази заран фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през юли останаха съвсем без смяна по отношение на вчерашните си равнища, като цената се движи малко под 67 $ за барел. Сортът Брент леко поевтиня с 0.1 на 100, до равнище от 75.89 $ за барел. 
 
Златото също отстъпи с 0.3%, до равнище от 1 304.60 $ за тройунция, главно поради повишаването на щатския $. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР