Борисов обяснява на руските журналисти за газовия хъб Премиерът Бойко

...
Борисов обяснява на руските журналисти за газовия хъб Премиерът Бойко
Коментари Харесай

Борисов разговаря с руски медии за хъба и Южен поток


Борисов изяснява на съветските публицисти за газовия хъб

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал с съветски публицисти, които са тук в границите на Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз по покана на външното министерство и е разговарял с тях по енергийни тематики, заяви самият той във Facebook в петък.

" Разговаряхме по голям брой тематики, от които те се интересуваха: политиката на Европейски Съюз за справяне с миграцията, постигнатите договорености по време на моята аудиенция в Русия и диалозите ми с президента Владимир Путин и министър-председателя Димитрий Медведев, плановете " Балкан'' и " Южен поток'', както и двустранни въпроси в региона на енергетиката, културата и туризма ", написа Борисов.

От оповестените в профила му фотоси излиза наяве, че срещата е предходна в задушевна атмосфера и Борисов им е обяснявал в детайли за желанията на България да строи газоразпределителен център край Варна и той да се зарежда по втората тръба на газопровода " Турски поток ".

Именно хъба бе главната тематика на диалозите на българския министър председател с съветския президент Владимир Путин по време на визитата му с Кремъл в края на май. Тогава на брифинг на двамата стана ясно, че Русия, както и турският президент Реджейп Тайип Ердоган нямат нищо срещу втората тръба на " Турски поток ", предопределена за доставки на синьо гориво до Европа, да стига до България и да зарежда хъба " Балкан ". Борисов разказа това като огромен триумф, Путин бе по-уклончив, само че от думите и на двамата стана ясно, че с цел да стане действителен факт сделката, трябват съответни договаряния сред съветската " Газпром " и българската " Булгартрансгаз " за количествата на доставките, изискванията и цените.

Възраждането на " Южен поток " единствено от съветското крайбрежие на Черно море до Варна, наречено от българския президент Румен Радев " Български поток ", остава като хипотетична опция и то единствено в случай че има задоволително пазарно търсене на газ в Европа, оповестиха преди към месец Борисов и Путин.

На фона на неразбираемото към момента бъдеще на газовия хъб, за който следва да се приключи предпроектното изследване дали има потребност от подобен център, от кое място ще се зарежда, дали ще е доходоносен и какъв брой ще коства, идната сряда министър председателят ще открие 20-километрова връзка на българската директна газова мрежа в сектора Недялско- Лозенец, която ще трансформира в двупосочна сегашната тръба, по която България транспортира съветски газ за Турция. На така наречен лупинг се разчита да усили потенциала за транспорт на газ през тази тръба, като в това време придвижването на суровината към този момент ще може да става освен то България към Турция, а и назад. На този лупинг се разчита, че може да поеме възможните количества синьо гориво от втората тръба на " Турски поток ", само че следва да се види какво ще се случи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР