Борисов е свикнал да е част от политическия театър. И

...
Борисов е свикнал да е част от политическия театър. И
Коментари Харесай

Какво се крие зад плана на Борисов

Борисов е привикнал да е част от политическия спектакъл. И постоянно желае да играе ролята на положителния екшън воин. Напоследък обаче несъмнено влезе в ролята на " неприятния ", като освен това го изобрази много безапелационно. От осъществяването му се получи нещо приблизително сред Макбет и Хамлет, сложени на автентичен махленски диалект. Нашият Макбет замязя на човек, който има виновност, осъзнава я и страда поради нея. Към терзанията на съвестта му се прибави и хамлетовска екзистенциална несигурност: да бъде или да не бъде, да подаде оставка или не. Три пъти за последните десетина дни изнася монолози от рода на " to be or not to be ". Но резултатът не беше впечатляващ: хората по този начин и не започнаха да му съчувстват.

И ето го най-новия опит на Борисов да се трансформира от " неприятния " в " положителния " воин: министър председателят разгласи, че желае да свика Велико национално заседание, което да промени конституцията в следната посока:
да се понижат депутатите от 240 на 120; да се основат два обособени правосъдни съвета за съдии и прокурори; да се понижат мандатите на основния прокурор и на ръководителите на висшите съдилища; да се вкара самостоятелна конституционна тъжба.
Планът е елементарен

Борисов изложи тези хрумвания като поклон към настояванията на протестиращите и на младото потомство. Но зад благородния план прозира в действителност Путинов проект: да се промени конституцията по този начин, че един избран човек да остане оптимално дълго на власт.

Планът е елементарен. Първо: с него Борисов печели софтуерно време. Процедурата за привикване на Велико народно събрание трае най-малко пет месеца: минимум два са нужни за разискване на предлагането за Велико народно събрание, а след разпускането на елементарното Народно събрание подготовката за избори ще отнеме към три месеца. Ако ГЕРБ събере 120 гласа за предложение за Велико народно събрание при започване на септември, това предложение евентуално ще бъде прегледано чак през ноември или даже декември. А в случай че се съберат 2/3 болшинство поддръжка зад предложенията на ГЕРБ, тогава изборите ще са най-вероятно към март. Тоест, и в най-спешен порядък да се работи, държавното управление на Борисов съвсем ще изкара мандата си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР