Борисов: България и ОАЕ да използват предимствата на стратегическото си

...
Борисов: България и ОАЕ да използват предимствата на стратегическото си
Коментари Харесай

Борисов: България и ОАЕ да използват предимствата на стратегическото си положение

Борисов: България и ОАЕ да употребяват преимуществата на стратегическото си състояние
Възможностите за активизиране на двустранното съдействие беше водещата тематика в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Премиерът Борисов дефинира като положителни действителните стъпки, които към този момент се вършат в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ надлежно в Абу Даби и в София при започване на годината, по този начин и с актуалното му посещаване във федералната монархия, което е първа аудиенция на това ниво в историята на двустранните връзки на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, откакто към този момент са налице непрекъснати дипломатически представителства в двете столици, е значимо политическият разговор да се доразвие, с цел да се основат предпоставки за по-нататъшно ползотворно съдействие.

Премиерът Борисов особено подчертава върху развиването на търговско-икономическите връзки и вложенията, където по думите му има сериозен необработен капацитет. Българският министър-председател посочи, че положителни благоприятни условия могат да се търсят посредством по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо съдействие. Премиерът означи удобния бизнес климат в страната ни, за който държавното управление работи целеустремено и уточни като многообещаваща сфера за развиване на сполучливо съдействие високите технологии и нововъведенията. Министър-председателят акцентира, че страната ни разполага и с редица други прерогативи. Наред с това през последните години ОАЕ демонстрира капиталов интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с благоприятни условия.

От все сърце бих желал връзките сред нашите две страни да се развиват и укрепват, съобщи от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Престолонаследникът на Абу Даби прояви интерес към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Борисов подчертава върху решението на страната ни да включи като акцент в европейския дневен ред тематиката за Западните Балкани и вероятността за тяхното развиване. Той срещна своя хазаин с основните акценти от Софийската декларация, подписана на срещата на върха през май тази година, с която се удостоверява поддръжката на всички държави-членки на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани. Българският министър-председател обърна внимание на това какъв брой етнически шарени са Балканите и посочи, че страната ни е образец за етническа приемливост.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян означи също стратегическите ползи в областта на стопанската система, земеделието, строителството, технологиите и военната индустрия. Той обърна особено внимание и на транспортните коридори, които министър председателят Борисов договаря с други страни от Балканите. Премиерът Борисов съобщи, че при започване на ноември в България ще се организира Съвет за съдействие на високо ниво сред България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развиването на района, които включват и тематиката за транспортните коридори.

Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да употребяват всички преимущества на своето стратегическото разположение в своите райони и да играят една за друга ролята на „ врата “ за своя капиталов и експортен интерес надлежно към Европа и към Залива. Министър-председателят удостовери и интереса на България да построи дейно партньорство с ОАЕ във значима област каквато е сигурността.

Престолонаследникът на Абу Даби изрази предпочитание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя хазаин. „ За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ “, добави министър председателят Бойко Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР