БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, политологРезултатите от изборите дават основания за три основни

...
БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, политологРезултатите от изборите дават основания за три основни
Коментари Харесай

Слави Трифонов е вече в политическото небитие

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, политолог



Резултатите от изборите дават учредения за три съществени извода:

България отхвърли политическите опити с олигархична закваска и президентско присъединяване – улично-анархистичния ( “Изправи се, Мутри вън ”), чалга-патриотарския ( " ИТН " ) и инфантилно-хунвейбинския ( “Продължаваме смяната ”). Трите преминаващи изборната преграда партии на болшинството в предходния парламент – Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България сумарно имат по-малко поддръжка от двете опозиционни в предишния парламент партии – ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Наивните електорални илюзии, че някакъв некомпетентен офисен планктон, гарниран тук-таме с някоя чужбинска тапия (все едно до момента 30 години огромна част от управническия хайлайф не е имал такива!) или пък, че някакви хора, тъй като са викали по мегафоните на улицата или са пеели патриотраска чалга по тв приемника, автоматичнто и чудодейно са се трансформирали в " политици " и " водачи ", и всички те заедно щели да " оправят България ", закономерно се сгромолясаха.

Вече са в политическото несъществуване групите към Мая Манолова и така наречен “Отровно трио ”, както и Има Такъв Народ на Слави Трифонов. По същата траектория необратимо надолу са се засилили “Продължаваме смяна ”. Както писах още предходната година – Има Такъв Народ ще танцува едно лято, а Политическа партия – една зима. Днес това към този момент е политическа действителност.

За следващ път през последните 30 години, се препотвърди, че публичните среди, които се застъпват за излизане на България от Свободния свят и демокрацията и лелеят за прикрепяне към плесенясалите от авторитаризъм и несвобода политически реалии на Евразия, са малцинство, от което нищо не зависи. Едва към една десета от гласувалите гласоподаватели дадоха избор за “Възраждане ”, които понастоящем еднопосочно съставляват тези настроения (излизане от Европейски Съюз и НАТО, съюз с Русия). Повече от четири пети от вота на жителите за следващ път е за партиите, които през миналите десетилетия са взели участие в разнообразни стадии на огромното национално изпитание за присъединение на страната ни към Свободния свят и за необратимост на демократичните промени.

Тревожно ниската изборна интензивност за следващ път ерозира в дълбочина обществено-политическата легитимност на институциите. Трябва да е ясно занапред – с сходна ниска представителност, това Народно заседание няма никакъв мандат за промени в Конституцията или за други радикални политически промени.

И най-после, честито на спечелилите - ГЕРБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР