Борислав АнгеловБългария се намира на кръстопът да има второ правителство

...
Борислав АнгеловБългария се намира на кръстопът да има второ правителство
Коментари Харесай

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията

Борислав Ангелов

България се намира на кръстопът да има второ държавно управление в границите на 47-ото Народно заседание или служебно държавно управление и четвърти избори в границите на година и половина.

Предсрочните избори са най-лошият вид за страната. Това не е просто някаква конституционно процедура. Невинни в тази ситуация няма да има. Няма да останат и островчета на непоклатимост и анклави, както някои си мислят.

Тъй като в протичащото се у нас изключително през последните две години са забъркани директно всички институции и управляващи, това са обединенията участвали и присъстващи в Народното събрание, а и тези отвън него, участниците в държавните управления, били те служебни или не, президентската институция, прокуратурата дружно с останалата част от правосъдната система, в това число и представителите в локалната власт. Отговорността е споделена.

Ситуация през днешния ден е надалеч по-различна от тази през 2021 година, когато си позволихме лукса да вървим да гласуваме на три пъти за парламент.

Светът, от която част сме ние, и подвластен мощно от него, се намира в енергийна рецесия, война до границите, продоволствена рецесия, през септември се чака още веднъж следващата вълна на пандемията с Ковид 19, която позабравихме, откакто беше добре ръководена през миналата зима и пролет.

Неизвестностите от протичащото се през днешния ден и на следващия ден са повече от известните. Притесненията в обществото ще нарастват, а няма да стихват. Необходимо е съществуването на постоянно държавно управление, въпреки и на малцинство с работещ парламент, което да може да дава отговор на провокациите, да може при нужда да вземе решения и законодателни промени в помощ и поддръжка за хората и на бизнеса.

Включително и в случай че се наложи да се тегли заем, което няма по какъв начин да стане без парламент. Трябва до края на есента да се одобряват 22-та закона, които са свързани с Националния проект за възобновяване и устоичивост, с цел да тръгнат парите към България.

Това нямакак да се извърши от едно служебно държавно управление. Това не е някаква бюрократична и административна активност по издаване на акт за раждане или на шофьорска брошура.

Служебните държавни управления имат една съществена задача - да приготвят изборите. И нищо друго. България е страна с парламентарно ръководство, където главните играчи са политическите партии и самата система действа посредством тях.

Евентуално служебно държавно управление не може да отговори на провокациите и рецесиите. От поръчител на умерено протичета на един развой те се трансформират в участник в целия политически развой, че и избирателен. Нямат работа да се намесват в политическия развой и да кадруват.

В тази обстановка на кръстопът е най-много Има Такъв Народ. Те имат финален късмет да се върнат на страната на демокрацията. В тях е разковничето да има или да няма ново държавно управление, което е допустимо единствено през първия мандат. Вторият (на ГЕРБ) ще е мъртвороден. Третият е освен рисков, само че и ще докара до доста повече подозрения за кукловодство и външни намеси.

Има Такъв Народ не е наложително да взе участие с министри в едно ново държавно управление, само че има опция да поддържа едно ръководство по избрани въпроси, по законите от проекта за възобновяване, по политики, които се бяха разбрали и са част от съдружно съглашение на четворната коалиция. Така няма да носят доста огромна отговорност и ще имат късмет да понижат вредите върху себе си. Да изберат страната на градивното, а не деструктивното, да схванат, че няма нищо по-лошо от политиката на празния стол.

Впрочем още с излизането си от обединението те можеха да заяват, че илизат от състава на държавното управление, само че ще го поддържат по избрани въпроси в Народното събрание, каквато е европейската процедура.

Другото е Има Такъв Народ да бъдат оповестени, че са отговорни за развалянето на трети парламент, по какъв начин от декларираната от тях позиция за изчегъртване на ГЕРБ и Движение за права и свободи са влезнали в разнообразни форми на колаборация с тях.

Има Такъв Народ би трябвало да си напомнят каква е била ориста на всеки един взаимодействал си с тях. Има Такъв Народ или ще хване последния трен, с цел да се върне в играта или ще изпадне от Народното събрание още есента и по този начин ще влезе в учебниците по политология, като в границите на малко повече от година на групировката от първа мощ е станала извънпарламентарна.

Трябва да се остави егото обратно, да се направи не крачка обратно, а настрана в името на страната и хората.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР