Борбата с разделението в обществото, бедността и демографската криза започва

...
Борбата с разделението в обществото, бедността и демографската криза започва
Коментари Харесай

Учени и интелектуалци очертаха приоритети за развитие в различни области

Борбата с разделянето в обществото, бедността и демографската рецесия стартира от образованието, минава през опазването на здравето и стига до стопанската система. Така екип от български учени и интелектуалци обрисува главните промени, които би трябвало да се осъществят у нас. От Сдружение,,Инициатива Единение " приготвят и лист с съответни оферти за неотложни ограничения в предпочитани области. Вижте част от тях.


Образованието - стъпка първа към напредъка , споделят учените и слагат акцент - 4-годишните да бъдат наложително обхванати в предучилищна форма на образование, а в гимназията да избират професионалното образование, с цел да се запълни дефицитът на пазара на труда.
Доц. Цвета Маркова: Насочване на образованието към чисто на практика умения. Правилната тенденция е да работим по този начин, тъй като след 10-15 години бизнесът да получи фрагментите, от които действително се нуждае. Акад. Георги Марков: Държавата би трябвало да финансира планово българската просвета.
Икономиката - стъпка втора към смяната. Философията ѝ трябвало да се промени - да заложим на произвеждане с висока добавена стойност.
Красимир Дачев: Ние изнасяме в този момент първични материали и внасяме подготвена продукция. Мoжем да я вършим в България. Като започнете от дървесината, стигате до медта, стигате до зърното, което изнасяме.
Държавното ръководство - стъпка трета. Според акад. Стефан Воденичаров е належащо по-скоро да бъде въведено електронното ръководство в България, само че по европейски модел.
Акад. Стефан Воденичаров: Единния ти цивилен номер е по едно и също време твоята шофьорска брошура, твоята здравна брошура, информацията за твоята благосъстоятелност и всичко това, от което ти се нуждаеш.
И още от предложенията на учените - децентрализиран модел за систематизиране на държавните пари и централизиран надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР