Бонус-малус засега се отлага. Въвеждането на новото ценообразуване по Гражданска

...
Бонус-малус засега се отлага. Въвеждането на новото ценообразуване по Гражданска
Коментари Харесай

Нов вариант на бонус-малус: Черни точки само за джигитите

„ Бонус-малус ” към този момент се отсрочва. Въвеждането на новото ценообразуване по Гражданска отговорност не може да тръгне незабавно, защото не е построена връзката сред осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи, застрахователите и Гаранционния фонд. Това сподели Карина Караиванова, ръководител на КФН, по време на публичното разискване на проектонаредбата в София през вчерашния ден. Тя обаче се надява новият метод по наложителната застраховка да може да се вкара час по-скоро.

Мисли се върху вид най-спорният миг на системата " бонус-малус " - натрупването на оскъпяващи Гражданската отговорност точки върху автомобила, да се уточни, добави шефката на Надзора. В противоположен случай би трябвало да се трансформират Кодексът на застраховането и Законът за придвижване по пътищата, а водачите да разполагат с документ, в който да са изредени всички лица, които могат да карат един автомобил.

Карина Караиванова добави, че евентуално ще се усили и минималната скорост, за превишението на която се натрупат малус точки. Според " черновата " на наредбата при превишаване с 10 км/ч се начислява една наказателна точка. Началникът на " Пътна полиция " Росен Рапчев предложи черни точки да се поставят при най-малко 20 км/ч над допустимата скорост.

Анализ на наложените наказания през предходната година (1.3 млн. нарушавания при 3.14 млн. регистрирани автомобила), демонстрират, че 88% от притежателите на коли ще заплащат по-малко за Гражданска отговорност. През всяка от първите две години, през които няма събрани малус точки от съществени нарушавания на пътните правила, ще се заплаща с 10% по-малко от цената в този момент.

В същото време леко повишаване ще има за полиците на към 8% от колите, а оптималното оскъпяване от 400% ще е за притежателите на 0.4 на 100 от колите. По време на полемиката обаче няколко души се усъмниха, че употребяваните статистически данни са правилни. Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия предизвести за различен рисков резултат - при четирикратно оскъпяване на полицата за недисциплинираните водачи те просто ще спрат да я подписват. В тази връзка той прикани да се водят диалози с Агенция " Пътна инфраструктура " с камерите, с които ще се следи за каране без винетка или платена тол такса, да се ревизира и дали колите имат наложителната застраховка. В отговор началникът на " Пътна полиция " Росен Рапчев сподели, че службата вкарва нови системи за локализация на водачи без застраховка, като инспекция за застраховка в действително време вършат и камерите за скорост. При открити нарушавания се изготвя и изпраща електронен фиш.

“При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, фирмите събират годишно 943 070 400 лв. единствено по тази застраховка, при междинна награда от 300 лв. на кола. При въвеждането на " бонус-малус " парите няма да се усилят, а единствено заслужено ще се разпределят измежду неприятните и примерните водачи ”, пресметна Владимир Савов, член на Комисията за финансов контрол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР