Болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си

...
Болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си
Коментари Харесай

Болници алармираха: Фалираме заради намалените бюджети

Болници са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети, оповестиха в писмо до медиите от Националното съдружие на частните лечебни заведения, от Българската болнична асоциация, от Асоциацията на университетските лечебни заведения и от Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проблемът се чака да е изключително сериозен през този месец поради внезапното повишение на броя на новозаразените с COVID-19 и предстоящото покачване на броя на хоспитализациите, показват от сдруженията.

Причината за създалата се обстановка е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 година за понижаване на бюджетите на лечебните заведения за същия месец. Поводът за определянето на обособен бюджет единствено за декември е неналичието на бюджет на НЗОК за 2022 година, от който ще се заплаща активността за този месец. Според законовите условия при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се дефинира 1/12 от миналогодишния бюджет.

Намалените размери на дейностите през предходната година в множеството случаи се дължеше на преустановяването на плановия банкет и плановата оперативна активност на два пъти за повече от месец, както и на отлагането на лекуването от страна на самите пациенти, пирпомнят от сдруженията. Заради изключителната коронавирус конюнктура лечебните заведения бяха обезщетени през миналата година с част от недостигащите им средства за покриването на тези разноски, само че за декември 2021 година такава опция не е планувана, допълват в писмото си. От страна на държавното управление не е планувана и частична отплата за увеличените цени на силата.

От Българския лекарски съюз преди два дни настояха Надзорният съвет на НЗОК да преразгледа разпоредбите за определянето им и понижението на бюджетите да бъде поправено в оптимално къси периоди.

От НЗОК през вчерашния ден оповестиха, че избраната месечна стойност за активност през декември 2021 година е на база действително осъществената активност през 2021 година, повлияна от епидемиологичната конюнктура и лекуването на пациенти с COVID-19 и всички действия, осъществени от лечебните заведения през декември 2021 година, ще бъдат заплатени в цялостен размер.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР