Болници и училища в цялата страна вече изпитват затруднения заради

...
Болници и училища в цялата страна вече изпитват затруднения заради
Коментари Харесай

Дървата и пелетите свършват, цените летят нагоре

Болници и учебни заведения в цялата страна към този момент изпитват усложнения поради новите цени на газа. Голяма част от тях вършат преизчисления на бюджета, с цел да покрият сметките.

На прага на отоплителния сезон складовете за дърва и пелети са празни, а цените порастват с всеки минал ден. Наред с повишаването на газа и тока, отоплението за потребителите, избрали твърдо гориво, може да е до два пъти по-скъпо.

От 100 до 200 лв. повече ще би трябвало да заплащат хората, които ще се отопляват на пелети. Скокът в цената на дървата също е осезателен - с съвсем 50 лв. за един кубик. Въпреки, че цените са високи, първични материали няма. Складовете са празни, такива са и пунктовете за продажба на дърва.

Училища, лечебни заведения и институции към този момент преразпределят пари, с цел да си платят сметките за ток, парно и газ. За тази зима Юри Камбуров вади от джоба си 400 лв. повече за отопление. Миналата година пенсионерът от Добринище заплаща 1 600 лв. дърва, този път обаче сметката e 2 000 лв..

Въпреки цената, Юри е измежду късметлиите, съумели да заредят дома си с дърва. Защото към днешна дата десетки тържища са празни.

От четвърт век Анка Апостолова е в този отрасъл. Признава, че не е ставала очевидец на сходна рецесия.

„ От 30 години съм тук, такова нещо за първи път се случва. Имало е сериозни моменти, само че въпреки всичко докарваха, имаше по малко дърва – в този момент няма”, изясни тя пред Нова телевизия.

„ Досега бяха 105 лв. на кубик. Колко ще станат - не мога да кажа. Както виждам, нещата накъде отиват от сътрудници слушам, може би ще станат 130 лв. на кубик”, предвижда Апостолова.

Празни хранилища и по-високи цени регистрират и производителите на пелети. В същото време търсенето не стопира. В една от компаниите чакащите за пелети са над 500.

„ Простата сметка е, че сега пелети в страната, които са качествени, не могат да се търгуват под 600-650 лева”, изясни производителят на пелети Александър Василев.

Миналата година цената е била към 400 лв..

„ Цената на пелетите сега е главно висока поради скъпата суровина. Цялото количество отива в огромните преработвателни фабрики и в действителност за българските дребни компании не доближава дървесина”, разяснява още Василев.

Успоредно с това десетки институции към този момент изпитват компликации поради сериозния скок на цените на тока и газа. От лятото в болничното заведение в Шумен сметките за електрическа енергия удрят съществено бюджета.

„ При тока е към четири пъти, при газа към момента не мога да кажа, защото парното работи от три дни”, посочи шефът на МБАЛ-Шумен Димитър Костов.

Изходът – преизчисление на разноските, което може да засегне и заплатите на чиновниците. Пестене на средствата ще има и в едно от учебните заведения в града, в случай че цената на газа продължи да пораства.

„ Ще се наложи да се пести от материали, от настоящи поправки, от средствата, които са в другите пера и примерно от разноски, които сега не са толкоз наложителни”, изясни шефът на СУ „ Сава Доброплодни” - Шумен Албена Иванова-Неделчева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР