Болни деца остават без лечение, тъй като фирмите доставчици започнали

...
Болни деца остават без лечение, тъй като фирмите доставчици започнали
Коментари Харесай

Ще останат ли болни деца без лечение?

Болни деца остават без лекуване, защото компаниите снабдители почнали да отхвърлят медикаменти Болни деца остават без лекуване, защото компаниите снабдители почнали да отхвърлят медикаменти поради неустановеност, алармираха Дарик пациенти. Причината е обвързвана със закриването на Фонда за лекуване на деца и вливането му в здравната каса, което поставяло под въпрос дали тези медикаменти ще бъдат заплатени, считат от пациентски организации „ Заедно с теб ”.
 
Заради отношението на здравните управляващи към болните деца, което от сдружението дефинираха като безконтролно, организацията сне доверието си от здравния министър Кирил Ананиев. 
 

Със закриването на Фонда министърът на опазването на здравето унищожи една добре работеща конструкция и хвърли лекуването на децата в неясноти и безпорядък, безапелационна бе пред Дарик Пенка Георгиева, ръководител на пациентските организации.
 
„ Пациентски организации „ Заедно с теб ” снемат доверието си от министъра на опазването на здравето, защото на вчерашното съвещание на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, ни беше обявено, че фармацевтичните компании отхвърлят да доставят медикаменти, които се отпускат на децата през фонда на болничното заведение, защото има неустановеност по отношение на заплащането заради хаоса с прекосяването на фонда към НЗОК ”.
 
По думите на Георгиева проблемите са почнали още на шести март . Фирмите не желаели да доставят медикаменти, защото изпитвали неустановеност дали ще им бъде платено. -->
 
„ Лечението на децата е застрашено, тъй като то изостава с месец и нещо, в случай че изобщо нещата тръгнат в НЗОК. Тука става въпрос за тежки онкологични болести на деца с доста съществени болести, които получат нерегистрирани медикаменти. Така че това е доста обезпокоително. Това, което ни накара да снемем доверието си от министъра на опазването на здравето е нежеланието да дава отговор на писмата, които шефът на фонда за лекуване на деца по въпроси, обсъждани от Обществения съвет. ”
 
Неяснотите и неуредиците са доста, безапелационни са от организацията. Не било ясно по какъв начин ще се договарят цените на медикаментите, когато фондът премине към касата. Родителите били обезпокоени и за метода, по който ще се лекуват децата отвън Европейския съюз.
 
Повече по тематиката чуйте в прикачения звуков файл.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР