Болките в гърба са чести в нашето забързано ежедневие. Развитието

...
Болките в гърба са чести в нашето забързано ежедневие. Развитието
Коментари Харесай

Кинезитерапия при болки в гърба


Болките в гърба са чести в нашето забързано всекидневие. Развитието на IT бранша и все по-честото заседяване пред компютъра може да предизвика болки сред лопатките и гърба като цяло. Често болката се усеща, както начело на гръдния панер, по този начин и в профил на ребрата.

Болките в зоната на гърба и гръдния панер обаче доста по-често произлизат от вътрешните органи, в сравнение с от гръбначния дирек.
Затова вярно снетата история на казуса или анамнеза може да ни насочи дали болката се дължи на вътрешните органи или на неправилна поза, погрешно осъществено придвижване или интензивност да вземем за пример във фитнеса или в офиса.

Последващото функционално проучване е значимо за разграничаване на това дали болката в гърба произлиза от врата, от вътрешните органи или от структурите в региона на торакалния дял.

Според известния в предишното британски ортопед-хирург Джеймс Сириакс гръдният дял на гръбначния дирек или така наречен торкален дял може да бъде разграничен условно на три елементи при функционално проучване:

Първите два прешлена от торакалния дял (Тh1и Тh2) доста постоянно при проучване се обгръщат при проучване на шийния дял на гръбначния дирек и постоянно са свързани с проблеми във врата. Торакалният дял стартира от Тh3 или третия торакален прешлен. Болка сред третия и шестия торакални прешлени постоянно произлиза от врата или шийния дял на гръбначния дирек. Ако проучването на врата е отрицателно, се насочваме към проучване на торакалния дял. Един тест обаче постоянно ни насочва, че казусът е в торкалния дял -

болката при надълбоко поемане. Изследването от Тh6 до Th12 включва дейни, пасивни, както и придвижвания на торакалния дял против противодействие. При пасивните ротации се прибавя в допълнение навеждане на главата надолу (флексия на врата) за определяне на съществуването на дискова протрузия или проблем със ставите формирани сред ребрата и торакалните прешлени. Болка при тестванията против противодействие могат да ни насочат към мускулен проблем или евентуално строшаване при история за рухване да вземем за пример. Не забравяйте да се консултирате с подобаващ експерт преди осъществяването на каквито и да е лечебни техники.

Какво може да помогне кинезитерапията при сходен жанр проблеми?

Почти постоянно, в случай че няма контраиндикации лечението, е мобилизационни / манипулационни техники и профилактична тактика за предварителна защита на проблемите в гърба.

Свързани публикации.. Болка в кръста - дисфункционен синдром и кинезитерапия 0 Наклонът на таза претрупва кръста 0 Кинезитерапия при болки в рамото 0

От контраиндикациите, при които не се вършат манипулационни техники, са приемът на антикоагуланти (препарати за разреждане на кръвта), остепоротични пациенти или позитивни признаци за съществено прилепяне на гръбначния мозък (+ позитивен инстикт на Бабински.)

Как тъкмо се намира равнището, върху което би трябвало да се влияе?

За да открием къде тъкмо би трябвало да се влияе би трябвало да правим пружиниращ напън върху хипотетичен бодилков тумор на прешлена, където чакаме да има болкова симптоматика. Ако нашият напън предизвика болежка там, е казусът. Той може да съществува обаче на няколко равнища т.е. три следващи прешлена. Обикновено лечебното влияние се реализира върху бодилковия тумор на прилежащия по-ниско ситуиран прешлен, в случай че казусът е на едно равнище.

Често използваме няколко съществени техники за влияние, както и няколко различни разновидността. Едната от тях е техниката с “централен натиск” (англ. Central pressure). Другата постоянно употребена техника е така наречен “ротационно-екстензионна” или операция с кръстосани ръце (англ. Rotation-extension или crossed hands) Фиг.1.

Фиг. 1 Ротационно - екстензионна техника или техника с кръстосани ръце.

При всички техники е строго целесъобразно да се правят под тракция или разпъване на гръбначния дирек. След всяка осъществена техника се прави ретестуване, което ни демонстрира дали с съответната техника сме имали триумф. Ако отговорът е ДА, продължаваме с нея, до момента в който има резултат от нея. Ако отговорът е НЕ, сменяме техниката до реализиране на позитивен резултат.

Не забравяйте, че предварителното функционално проучване предхожда, каквито и да е техники. Консултацията с дипломиран експерт е наложителна.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР