Болката в дадена става, например лакътна става или мишницата, най-често

...
Болката в дадена става, например лакътна става или мишницата, най-често
Коментари Харесай

Предадената болка при мускулно-скелетни дисфункции. Кинезитерапия с д-р Христо Димитров


Болката в дадена става, да вземем за пример лакътна става или мишницата, най-често ни кара да посетим експерт, който да откри повода за казуса. Ако не сме претърпели скорошна контузия след спорт като футбол, рухване от ски и други, доста постоянно повода за болката може да не се намира в самата става.

Меките тъкани като сухожилия, мускули, бурси, междупрешленни дискове и други могат да предават/разпространяват болежка освен в зоната на увредата, само че и доста по-настрани, по-надолу от зоната, където се намира съответната конструкция. Или казано по различен метод не е наложително болката в избрана част от тялото да се предизвиква от конструкция, намираща се в зоната на болката.

Например болежка в региона на седалището може да бъде интерпретирана като болежка, предизвикана от така наречен сакроиличани стави. Много постоянно обаче това не е тъкмо по този начин и болката в този случай произлиза от проблеми с междупрешленните дискове в кръста (лумбалния дял на гръбначния дирек.)

Друг образец, който можем да дадем е при болежка в раменната става, която се предава постоянно до лакътната става или до китката и даже до дланта.

Свързани публикации.. Кинезитерапия при болки в гърба (торакален дял на гръбначния стълб) 0 Kинезитерапия при камшичен удар 0 Кинезитерапия и тенис лакът 0

Според британския ортопед-хирург Джеймс Сириакс (James Cyriax, MD) съществуването на предадена болежка може да следва няколко съществени правила:

1. Предадената болежка при мускулно-скелетни дисфункции не минава срединната линия на човешкото тяло, т.е. когато имаме проблем в структури отляво или отдясно, болката е единствено вляво или единствено вдясно.
Например артрит на лявата сакроилиачна става ще предизвика болки единствено отляво. Блокажи в ставичките, формирани сред ребрата и прешлените отляво, ще предизвикат болки единствено отляво.
2. Предаването на болката е най-често в периферна посока, т.е. от центъра на тялото към периферията (б.а. дистална посока).

Например бурсит в раменната става може да предизвика болежка чак до китката, до момента в който така наречен тендовагинит в китката не предизвика болежка чак до раменната става. Може да има леко предаване на болката единствено.
3. Много меки тъкани могат да предизвикат предадена болежка. Когато имаме болежка в рамото, предадена до лакътя, ние не можем да оценим дали тя идва от проблеми (б.а. лезии) в мускула, сухожилието, бурсата или връзковия уред. 4. Болката може да се съобщи на всички места в един дерматом, само че не наложително в целия дерматом. Дерматомът е избрана зона от човешкото тяло, обвързвана с един гръбначномозъчен нерв или с част от човешкото тяло още от ембрионалното развиване.
Например дерматом C5 е обвързван с раменната става като предадената болежка може да се популяризира, както в целия дерматом, по този начин и единствено в част от него. (Фиг.1)

Фиг. 1 Дерматоми в човешкото тяло

Някои фактори повлияват доста върху разпространяването (предаването на болката).

Колкото по мощен е дразнителят или причинителят на увредата или лезията толкоз по-силно и по в периферията ѝ се популяризира болката. Колкото по към центъра на тялото се намира лезията, толкоз разпространяването на болката може да бъде дистално или по посока периферията на даден дерматом. Колкото по-дълбоко е ситуирана една конструкция, толкоз по-голямо разпространяване на болката можем да чакаме. По-повърхностно ситуирани структури по-малко популяризират болката. Това предписание не важи за костните структури, а единствено за меките тъкани в човешкото тяло. Произход на засегнатата конструкция. Когато пациент пристигна при нас за консултация и е минало много време откогато е почнала болката постоянно му задаваме въпроса: “Къде почуства първо болката?”, т.е. увредата съвсем постоянно се намира към мястото на първата болежка. Разбирайки разпоредбите за предадена болежка можем да разберем по-добре източника на болката, породена от мускулно скелетни дисфункции. Откривайки вярната конструкция, виновна за дадена дисфункция и болкова симптоматика, ние имаме задоволително кинезитерапевтични средства да повлияем. Единственото изключение от описаните правила за предадена болежка е така наречен dura mater или твърда мозъчна обвивка, която е обвързвана с проблемите в кръста или така наречен лумбален дял.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР