Боливия може да се присъедини към южноамериканската кандидатура за домакинство

...
Боливия може да се присъедини към южноамериканската кандидатура за домакинство
Коментари Харесай

Боливия може да се присъедини към южноамериканската кандидатура за домакинство на Световното през 2030

Боливия може да се причисли към южноамериканската кандидатура за домакинство на Световното през 2030
Президентът на Боливия Ево Моралес предложи на своите сънародници от Аржентина, Уругвай и Парагвай страната да се включи в общата им кандидатура за домакинство на Световното състезание през 2030. Моралес, който е прочут със своята пристрастеност към футбола, насочи предложение към президентите на южноамериканските страни – Маурисио Макри на Аржентина, Табаре Васкес на Уругвай и Марио Абдо Бенитес на Парагвай по време на среща на водачите на страните в уругвайската столица Монтевидео.

59-годишният Моралес желае да обезпечи Световно състезание на територията на Южна Америка през 2030, когато ще изминат тъкмо 100 години от семейството на Уругвай, извоювано от,,урусите “ в първия Мондиал въобще във футболната история. Последното Световно на южноамериканска територия бе в Рио, Бразилия през 2014 година. Тазгодишното се организира в Русия, това през 2022 ще бъде в Катар, а взаимната кандидатура на Съединени американски щати, Канада и Мексико бе утвърдена за 2026.

Моралес е прочут със своята пристрастеност към футбола, откакто подписа професионален контракт на 54-годишна възраст с локален клуб, макар че президентът на боливийския Спорт Бойс Уарнес призна, че това е бил обществен ход. Преди няколко години Моралес игра в мач на висока надморска височина, с цел да потвърди, че дуели могат да се организират в тези сложни атмосферни условия. Президентът на Боливия бе с съществена заслуга преди 10 години в убеждаването на ФИФА да се играят срещи в столицата Ла Пас, където надморската височина е повече от 3, 600 метра, откакто бяха получени недоволства от противници, които не са могли да си поемат въздух.

Ако кандидатурата бъде утвърдена, стадион,,Хернандо Силес Рейес “ в Ла Пас, който има потенциал от малко над 40, 000 седящи места (минимумът, изискван от ФИФА за Световно първенство), може да бъде включен в южноамериканската кандидатура. Въпреки че към момента играе футбол, Моралес в никакъв случай не е бил президент на футболен клуб, за разлика от своите сътрудници президенти в общата кандидатура. Макри бе преди президент на Бока Хуниорс, Васкес на Атлетико Прогресо, до момента в който Хорасио Картес бе притежател на Либертад де Асунсион.

Южноамериканската кандидатура за домакинство на Мондиала през 2030 ще срещне конкуренцията на тази на Мароко и няколко други страни, Англия и Ирландия, както и балканска кандидатура – България, Гърция, Сърбия и Румъния. Моралес ще се кандидатира още веднъж за президент на изборите идната година, което ще е казус в историята на страната, защото това може да бъде четвъртият му мандат. Според конституцията на Боливия президент може да управлява страната в продължение на най-много два следващи мандата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР