Болестта на Алцхаймер е световна епидемия, която засяга 47 млн.

...
Болестта на Алцхаймер е световна епидемия, която засяга 47 млн.
Коментари Харесай

Лекари предупредиха за много страшна епидемия, която скоро може да засегне всички

Болестта на Алцхаймер е международна зараза, която визира 47 млн. души по света, а доникъде на века се чака броят им да се утрои, в случай че не намерим метод да противостоим. Това съобщи доктор Мария Карийо, основен теоретичен шеф на асоциация „ Алцхаймер “ в Съединени американски щати, оповестява " Труд ".

Най-голямата в света неправителствена организация, която финансира научни проучвания на заболяването, избра Варна за първата си изнесена интернационална конференция в Европа, проведена с партньорството на Медицинския университет. В нея вземат участие учени от 29 страни. Като страна със застаряващо население България е измежду най-застрашените от стремглавото увеличение на болните, уточни доктор Карийо.

И това е забавно - Повишеното очно налягане води до глаукома - четете още потребни вести в zdrave.to.

Според последни изследвания от деменции и Алцхаймер страдат към 100 000 българи, множеството от които са пенсионери с ниски приходи. Грижата за тях пада напълно на плещите на фамилиите им, защото държавната поддръжка е нулева, разяснява Ирина Илиева, изпълнителен шеф на съдружие „ Алцхаймер-България “. За разлика от Съединени американски щати, където пациентите получават безвъзмездни грижи в 300 центрове, в България няма нито един. Засега лек за заболяването не е открит, само че сега в ход са 13 клинични изследвания за нови препарати, стана ясно на форума. На него учените обсъждаха и резултати от проучвателен стратегии, чиято цел е да направи допустима ранната диагностика на Алцхаймер.

В 80% от случаите заболяването е наследствена и по тази причина работим върху генетични проби, които биха могли да я засекат години преди появяването на първите признаци “, показа проф. Лиана Апостолова, професор по неврология, радиология и генетика в Университета на Индиана. Щатската асоциация сега гради мрежа от 13 академични центъра за ранна диагностика. У нас такава конструкция възнамерява да направи МУ-Варна, който кандидатства за еврофинансиране с план за център за върхови достижения. На форума учените приканиха държавните управления в целия свят да влагат в стратегии за битка с Алцхаймер. Засега интензивно вършат това единствено Съединени американски щати и Китай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР