Божият син се явил на учениците си след своето възкресение,

...
Божият син се явил на учениците си след своето възкресение,
Коментари Харесай

Томина неделя е. Край на Светлата седмица

Божият наследник се явил на учениците си след своето възкресение, то Тома не бил измежду тях. Не повярвал и на техните разкази, че са видели Господа. Искал да го види с очите си и да пипне раните му. Оттам е и прозвището “Тома неверни”.

На осмия ден апостолите се събрали, а дружно с тях този път бил и Тома. Тогава Божият наследник още веднъж се явил и се обърнал към своя възпитаник:

“Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я постави на ребрата Ми. И не бъде безверен, а набожен. Понеже Ме видя, повярва. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали”.

На Томина неделя се устройват надпревари, битки, панаири, играят се кръшни хора, пеят се песни. В чест на Лятната Света Петка се колят курбани, с цел да защищити светицата землището от наводнения, градушки или суша. В странджанските села доста почитат лятна Св. Петка Балъклия (Рибна Св. Петка). Болни хора отиват да преспят покрай аязмо или параклис, отдадени на нея. Вярва се, че светицата ще се яви в среднощ до лековития извор във тип на златна патица и тези, които я видят ще се излекуват.

На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден през днешния ден честват Тома, Томислав и Томислава
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР