Божидар Колев, Георги ВасилевФинландският министър-председател Сана Марин беше критикувана последната

...
Божидар Колев, Георги ВасилевФинландският министър-председател Сана Марин беше критикувана последната
Коментари Харесай

Скандалът със Сана Марин: Как Финландия даде урок на света за справяне с „партигейт“ вълната

Божидар Колев, Георги Василев

Финландският министър-председател Сана Марин беше подложена на критика последната седмица във връзка с изтеклия видеоклип, в който тя купонясва безусловно законно със свои познати и другари. Последваха голословни обвинявания за банкет на опиати, които бяха опровергани откакто пробата за приложимост на наркотични субстанции излезе негативен. В този „ скандал “ наименуван „ партигейт “ има два въпроса: Неморални ли са дейностите на Сана Марин и кой има изгода от този скандал? Отговорът на първият въпрос е простоват – не. Вторият въпрос изисква повече обяснение.

В изтеклото видео се вижда министър-председателката по какъв начин танцува и се радостни дружно с други хора. Това единствено по себе си не опонира на никакви морални правила. Нито пиенето на алкохол, нито танцуването и заниманието са казус в политическия живот. От Стефан Стамболов, който обича хазарта и купоните, до Чърчил, Борис Джонсън и в този момент Сана Марин, заниманията не са нещо ново за политиците.

Няколко разбора оповестени в медиите показаха вярно, че прагът във Финландия за това какво съставлява „ политически скандал “ е извънредно невисок. Този невисок предел се дължи на две неща – най-ниската корупция в света и качественото обучение.

Финландия е преди всичко по ниска корупция в света дружно с Дания и Нова Зеландия (Transparency - Corruption Perceptions Index 2021). Това допуска невисок брой кавги и в случай че има такива, те са доста дребни. Тази политическа среда е здравословна, само че при едно нерешително и елементарно манипулируемо общество, средата става рискова, защото всяко едно деяние на политик може да бъде манипулирано по подобен метод, че да се сътвори скандал.

Северната страна обаче е доста добре готова за справяне с този проблем, защото тя има мощно лекарство против него – образованието. Според показателя на медийна просветеност 2021, Финландия се класира преди всичко. Това сочат резултатите от новото издание на Индекса за медийна просветеност за 2021 година, направен от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество – София. Индексът прави оценка евентуалната резистентност към разпространяването на подправени вести в 35 европейски страни, като се употребяват знаци за медийна независимост, обучение и доверие сред хората.

За съпоставяне България заема 30 място в класацията от 35 страни и е паралелно с Гърция (27 място), Румъния (28 място), Сърбия (29 място), Турция (31 място) и Черна гора (32 място). Позицията на България се утежнява с 1 място по отношение на 2019, като се връща на позициите от 2018 и 2017 година

Устойчивостта на финландския народ към дезинформацията незабавно се вижда. Това пролича в шерването на голям брой видеа на финландци по какъв начин танцуват и голям брой изявления в поддръжка на Сана Марин.

Големите медии във Финландия неизбежно са забелязали настроението на народа, защото съгласно Евронюз множеството финландски медии наподобява са се отдръпнали от абсурда, до момента в който уебсайтовете на таблоидните вестници към момента са цялостни със злокобни детайлности, злословия, клюки, реакции и спекулации за персоналния и професионалния живот на Сана Марин.

В централния вестник на страната „ Helsingin Sanomat “ най-четените публикации в съботния следобяд бяха за дългото очакване в увеселителен парк в Хелзинки, за войната на Русия в Украйна, за концерта на Ед Шийрън на Олимпийския стадион в града и за това по какъв начин плувните басейни стават все по-популярни в района на столицата.

Въпреки всичко Сана Марин има високо публично утвърждение за работата, която е свършила като министър-председател, изключително по време на пандемията.

В най-скоро време ще бъдат оповестени разнородни социологически проучвания, които ще покажат по какъв начин този „ скандал “ е повлиял на Марин. Поради обстоятелството, че финландците са извънредно устойчиви към дезинформация, а също по този начин са прогресивни, не е изключено да има и покачване в поддръжката за министър-председателката, защото тя се оправи доста умерено и рационално.

Единствените хора, които биха имали някаква изгода от сходен скандал са разнообразни политически опортюнисти или хора, които има напълно персонална ненавист към Сана Марин, защото „ абсурдът “ самичък по себе си е доста едва управителен, без доста предумисъл. Авторите му по-скоро са се надявали той да бъде раздут от медиите дотам, че откликът от него да стане по-голям, в сравнение с в действителност е. В него няма тактика по какъв начин да ще се развие и какъв резултат ще има, а цели обикновена дискредитация.

Има ли външна интервенция?

За директна външна интервенция е доста мъчно да се приказва. Под „ интервенция “ в европейските медии се има поради тиражираната по мотива версия за интервенция на съветската ФСБ посредством своите дезинформационни акции, провеждани посредством хилядите си тролове. Малко евентуална е сходна доктрина, защото съветските служби постоянно таргетират най-уязвимите страни – България, Румъния, Гърция и така нататък Страни, в които обществата са поляризирани и инфектирани с дезинформация.

Тази тактика е извънредно ефикасна, тъй като в даден миг таргетираното общество стартира единствено да възпроизвежда подправени вести, а съветските служби имат за задача единствено да насочват вниманието, което икономисва доста старания и пари.

Финландия обаче е най-устойчивата страна в света във връзка с дезинформацията, което би означавало, че на ФСБ ще са нужни десетки години труд, с цел да основат основите за дезинформационни акции.

Сана Марин не е първият, нито последният политик забъркан в сходен ниско натоварен скандал. Такъв вид опити за дискредитация не са нов тренд, а политическа действителност от стотици години, която ще си остане такава. Въпреки рецензиите, свадите и обвиняванията към министър-председателката, Финландия остава една от най-добре ръководените страни в света – водач в образованието и ниската корупция. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР