Боил Банов участва във видеоконференцията на високо равнище на министрите

...
Боил Банов участва във видеоконференцията на високо равнище на министрите
Коментари Харесай

Боил Банов: Да спасим културата на Европа

Боил Банов взе участие във видеоконференцията на високо ниво на министрите на културата на Европейския съюз, отдадена на последствията от въздействието на COVID-19 върху бранша и на вероятните ефикасни ограничения за възобновяване му след рецесията.

Целта на срещата е да заключи информацията от страните членки по отношение на типовете помощ, предоставяна на национално ниво, и да се набележат ограниченията, които да покачат издръжливостта на културния бранш в кратковременен и дълготраен проект.

Неофициалната намира се организира по самодейност на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз - 2020. В нея участваха всички министри на културата от 27-те страни членки и трима европейски комисари - заместник-председателя на Европейска комисия и комисар с сектор “Ценности и бистрота ” Вера Йоурова, комисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон и по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел. Специално отношение към полемиката взе министърът на културата на Германия поради идното пред федералната република Председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Министърът на културата на България Боил Банов показа ограниченията на национално равнище, които включват обезпечени заплати и осигуровки за държавните културни институти в региона на театралните изкуства за интервала на изключителното състояние, само че не повече от 6 месеца; подкрепяне на самоосигуряващи се създатели с по една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на изключителното състояние и един месец след неговата отмяна; опция за кандидатстване с планове към Министерството на културата и Национален фонд „ Култура “ по в този момент съществуващите стратегии, в чиито правила да бъдат включени възможни разноски до 25 % на разноски за личен състав и административни разноски и нарастване на периодите на изпълнение; опция за приемане на безлихвени заеми до 1500 лв. с продължен период на погашение за 10 години; мярката по схемата „ 60:40 “ за опазване на работните места в предприятията, в това число за тези, занимаващи се с артистична и креативна активност.

„ Всички ние и Комисията би трябвало да вземем съществени и незабавни ограничения за спасяването на нашите създатели и хилядолетната просвета на Европа, да работим дружно и да обличаме обещанията в действителности, с цел да дадем на целия бранш чувство, че мислим и работим за тях “, сподели министър Банов. Той благодари на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз за организацията на срещата и пожела бързо възобновяване на страната след земетресението преди дни, в което пострадаха и доста обекти на културното завещание. Министър Банов направи предложение за осъществяване на сходни видеоконферентни срещи и в бъдеще за следене на динамичното развиване на обстановката, резултата от използването на ограниченията и взимане на бъдещи решения за бранша. В вероятност би трябвало да се търсят решения за повишение на устойчивостта на тези браншове при рецесии във връзка с аспектите: претовареност, финансиране и цифровизация, регистрираха министрите.  Според тях сега повече от всеки път е нужна взаимност и бързи дейности за даване на целенасочена поддръжка за ресора, изразяваща се в спомагателна финансова и административна поддръжка за най-засегнатите браншове в региона на културата и изкуствата.

Навременен и съответен отговор на апелите за поддръжка, съгласно тях, може да даде Европейска комисия - програмата „ Творческа Европа “, в съдействие с други стратегии и посредством характерна безплатна помощ, програмата „ Хоризонт 2020 “ и други, които биха могли да включат културата и креативните браншове в своите цели.

Министрите на културата регистрираха обстоятелството, че пандемията от COVID-19 принуди културните институции по света да преустановят активността си, отменяйки стотици събития и поставяйки в тежко състояние както работещите в културата и изкуствата, по този начин и публиката. Мерките срещу разпространяването на ковид засегнаха цялата стопанска система на Европейски Съюз и изключително дребните и междинните предприятия, краткотрайните служащи и свободните създатели, които зависят напълно от плановете и събитията и които, съгласно данни на Съюза, са към 7 милиона души. Данните за загуби са за всички браншове, без значение дали става въпрос за театрални или изящни изкуства, за аудиовизуалния бранш. Има частни браншове и промишлености, в които загубите доближават до 80%, сочат данните на разнообразни страни, като измежду изключително засегнатите са издателствата и медиите. Сред решенията, взети от страните членки все още, са стопански, включващи данъчни облекчения, безлихвени заеми, банкови гаранции и обществени - частични хонорари за най-засегнатите представители на бранша и компенсации за интервала на прекратяване на активността на институтите, покриване на административни и режийни разноски, обезпечаване на запаси за основаване на нова продукция и произведения, произвеждане и разпространяване на онлайн културно наличие, и други.

В послание към участниците в срещата европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел означи, че се възнамеряват специфични ограничения във всички браншове на културата – киното, театралните изкуства, цифровата и виртуалната културна среда и други, само че би трябвало да се мисли и за бъдещето – по какъв начин да се употребява Институтът за нововъведения и технологии и какъв би трябвало да е бюджетът за просвета за идната финансова рамка, за разгръщането на цифровизацията в културния и креативния бранш. Тя обърна внимание на Инвестиционната самодейност в отговор на ковид в размер на 37 милиарда евро и на опциите за систематизиране на тази средства, в това число за работещи в културните и креативен браншове. Комисар Габриел предложи и обща онлайн платформа сред страните за шерване на положителни практики за превъзмогване на рецесията, както и такава, посредством която самите създатели да оферират своите решения за справяне с рецесията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР