Богато украсени мартеници от Румъния са подредени в Историческия музей

...
Богато украсени мартеници от Румъния са подредени в Историческия музей
Коментари Харесай

Ето как румънците ни конкурират с мартеници

Богато украсени мартеници от Румъния са подредени в Историческия музей в Русе. Те са от фонда на Окръжния музей в Гюргево. Успоредно с това русенски етнографи са подредили експозиция с ръчно направени български мартеници в прилежащия румънски град. Паралелните изложения се вършат със съдействието на „ Еврорегион-Данубиус “, съобщи Българска национална телевизия.

И в двете страни мартеницата или както на румънски се назовава още „ марцишор “ е знак на пролетта и на настъпващото ново начало. Тя се носи за здраве, за шанс, за изобилие. Но в северната ни съседка мартеници носят най-вече дамите и децата.

Йонел Мускалу-директор на Окръжен музей в Гюргево споделя, че има дребна разлика по какъв начин се носи мартеницата в Румъния и в България. " Румънската мартеничка повече наподобява на брошка и е по-скоро едно украшение, към което има бял и червен конец ", споделя той.

Според румънските етнографи, в България се е запазила традицията мартениците да се създават ръчно, до момента в който при тях тази процедура се е изгубила. В наши дни даже пазарите в Гюргево са претъпкани с създадени в Китай мартеници.

" При нас се е развила още една друга културна процедура - да си честитим 1-ви март с приветствени пощенски картички, към които има мартеничка. Това е процедура, която се развива във времето на социализма, даже в България стартират да се печатат специфични картички, които са с първомартенски сюжети ", споделя Искра Тодорова - фолклорист в Музея на градския обичай в Русе.

Оказва се, че мартеницата като знак е публикувана на Балканите. Среща с в Румъния, Северна Македония, Северна Гърция и Източните елементи на Сърбия. От 2017 година културните практики към 1-ви март са вписани в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството. Номинацията е обща - на България, Северна Македония, Румъния и Молдова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР