Богатите страни наливат спиращи дъха суми в здравеопазването. Развитите икономики

...
Богатите страни наливат спиращи дъха суми в здравеопазването. Развитите икономики
Коментари Харесай

Alphabet харчи милиарди, за да стане сила в здравеопазването

Богатите страни наливат спиращи дъха суми в опазването на здравето. Развитите стопански системи нормално харчат към 10% от Брутният вътрешен продукт, с цел да поддържат жителите си в положително положение, като делът нараства с възрастта на популацията. Здравно-индустриалният комплекс на Съединени американски щати употребява 17% от Брутният вътрешен продукт, което се равнява на 3.6 трлн. $ годишно. Силата и инерцията на американската система, поддържани от производителите на медикаменти, аптеките, застрахователите, лечебните заведения и други, които се възползват от нея, от дълго време я защищават от разстройства. Нейният размер и неотстъпчивост също изясняват за какво огромните технологии го следят. Малко други промишлености оферират евентуален пазар, задоволително огромен, с цел да провокира вниманието на софтуерните колоси.

Инвестициите През 2021 година петте американски софтуерни колоса общо похарчиха повече от 3 милиарда $ за спекулативни залози за опазване на здравето (виж графиката) - и може би са вложили повече в неразкрити покупко-продажби. Някои от техните по-ранни вложения, свързани със здравето, стартират да се изплащат. Amazon ръководи онлайн аптека и нейните телемедицински услуги доближават съвсем на всички места в Америка, където и нейните колета. Умният часовник на Apple продължава да натрупва нови здравни функционалности, най-скоро добавената такава беше за следене на опиати. Meta се отхвърли от проектите си за смарт часовник по-рано тази година, само че предлага развлечение, обвързвано с фитнес, посредством своите очила за виртуална действителност Oculus. Microsoft уголемява листата си с оферти за облачни калкулации, свързани със здравето (както и Amazon, посредством облачното си звено AWS).

И въпреки всичко това е Alphabet, компанията - майка на Гугъл, чиито упоритости в региона на опазването на здравето наподобяват най-явни. Между 2019 и 2021 година подразделенията за рисков капитал на Alphabet, Гугъл Ventures и Gradient Ventures, и нейното частно капиталово звено, CapitalG, подписаха към 100 покупко-продажби - една четвърт от общия брой на Alphabet, в региона на науките за живота и опазването на здравето. Досега тази година компанията е вложила 1.7 милиарда $ във футуристични здравни хрумвания съгласно доставчика на данни CB Insights, оставяйки надалеч обратно своите сътрудници софтуерни колоси, които похарчиха към 100 млн. $.
Реклама
Alphabet е петият най-високо класиран бизнес в Nature Index, който мери въздействието на научните публикации в региона на науките за живота. Тя е директно след четири колоса за произвеждане на медикаменти и 20 места пред Microsoft, единственият различен софтуерен колос в класацията. Компанията е наела някогашни висши здравни регулатори, с цел да й оказват помощ да се ориентира в американската здравна администрация.
Между 2019 и 2021 година групата е сключила към 100 покупко-продажби в региона на науките за живота и опазването на здравето.
Подходът на Alphabet към нововъведенията - мятане на доста пари за доста планове - й служи добре в някои други бизнеси отвън главната търсачка. Той докара до интелигентни артикули, от Gmail и Гугъл Docs до мобилната операционна система Android и Гугъл Maps, които поддържат цифровия живот на хората. Alphabet счита, че някои от здравните й оферти ще станат централни за тяхното физическо битие. Това точна прогноза ли е? Технофармакопея Alphabet се занимава със здраве от 2008 година, когато Гугъл показа услуга, която разрешава на потребителите да събират здравните си досиета на едно място. Този план беше преустановен през 2012 година, възобновява се през 2018 година като Гугъл Health, който включваше други здравни инициативи на Гугъл, и още веднъж беше спрян предходната година. Днес здравните завършения на Alphabet могат да бъдат разграничени на четири необятни категории. Това са в недодялан ред на упоритост: носими устройства, здравни досиета, обвързван със здравето изкуствен интелект (ai) и крайното предизвикателство за удължение на човешкото дългоденствие.

Гугъл влиза в бизнеса с носими устройства през 2019 година с придобиването на Fitbit за 2.1 милиарда $. Популярният фитнес тракер на компанията брои стъпки и други старания на към 100 млн. китки. Нова функционалност - датчик, който следи измененията в сърдечната периодичност за нередности, които могат да доведат до инсулти и сърдечна непълнота - преди малко беше утвърдена от Американската организация по храните и медикаментите (FDA). Гугъл също се пробва да усили капацитета за опазване на здравето на другите си устройства. За да направи това, притегли Бакул Пател, някогашен чиновник, претрупан със основаването на регулаторната подредба на " програмен продукт като здравно устройство " във FDA.
Реклама
Печатът за утвърждение на FDA за датчика Fitbit е огромна работа. Това би трябвало да улесни приемането на утвърждение за Pixel Watch от по-висок клас на Гугъл, който употребява доста от същата технология и би трябвало да излезе тази есен, както и други джаджи. Например камерата на неговите телефони Pixel може да се употребява за разкриване на дишане и сърдечен темп посредством следене на фината цветова разлика, породена от обстоятелството, че кръвта с свеж О2 в нея е малко по-ярка. Интелигентният термостат на Гугъл Nest, трансфорат в домакински помощник, може да слуша хъркането, с цел да оцени съня ви. Също толкоз значимо, в случай че не и повече, е, че Гугъл счита, че регулаторната зелена светлина си заслужава. Това алармира, че компанията има намерение продуктите й да бъдат повече от занимателни потребителски джаджи, които в действителност могат да повлияят на практиката на медицината.

Гугъл също по този начин дава нов ход на здравните досиета. Новата самодейност, наречена Care Studio, е ориентирана по-скоро към лекарите, в сравнение с към пациентите. По-ранните старания на Гугъл в тази област бяха провалени ненапълно от забавянето на лечебните заведения при дигитализирането на досиетата на пациентите. Този проблем към този момент е решен, само че се появи различен, споделя Карън ДеСалво, началник на опазването на здравето на Гугъл - невъзможността на записите на разнообразни снабдители да беседват между тях. Д-р ДеСалво приказва за нуждата от по-голяма оперативна съгласуемост още от дните си в администрацията на Обама, където отговаряше за координацията на американските здравни осведомителни технологии. Докато това се случи, Care Studio е предопределен да работи по едно и също време като преводач и вместилище (което, естествено, може да се търси).

AI плановете на Alphabet също стартират да дават резултати. Започвайки през 2010 година, DeepMind, английската стартъп компания, купена от Гугъл през 2014 година, употребява данни от английската национална здравна работа (NHS), с цел да сътвори диагностични принадлежности, като в един случай образова логаритъм за AI за разкриване на болести на ретината. Миналата година компанията влезе в заглавията с AlphaFold, реформаторски програмен продукт, който може да предскаже структурата на протеините, която е виновна за доста от характерностите на комплицираните молекули. Alphabet също по този начин сътвори друго дъщерно сдружение, Isomorphic Labs, което ще се ръководи от шефа на DeepMind и ще употребява машинно образование, с цел да надгради AlphaFold за ускорение (и евтино) разкриване на медикаменти.

Най-странната част от здравното портфолио на Alphabet е усилието за закъснение на процеса на стареене - или изцяло прекъсване. Идеята е, че стареенето би трябвало да се преглежда не като константен аспект от живота, а като положение, което може да бъде ръководено и лекувано, или проблем, който може да бъде решен с вярната технология. За тази цел едно от дъщерните сдружения на Alphabet в региона на науките за живота, Calico, изследва болести, свързани с възрастта, в партньорство с огромната фармацевтична компания AbbVie, която завоюва 2.5 милиарда $ и предходната година удължи договорката до 2030 година Друго дъщерно сдружение на Alphabet, Verily, работи с френския колос за хубост L`Oréal, с цел да разбере по-добре по какъв начин стареенето въздейства върху биологията на кожата и по този метод да сътвори по-добра грижа за кожата. Пречките остават Вдъхновяващи неща, несъмнено. Но пречките остават. Някои са механически. Данните, получени от DeepMind от английската здравна система NHS, се оказаха сложни за мелене на AI. AI асистентът на DeepMind за лекари, наименуван Streams, приключи работа. Като се има поради напредъкът, реализиран в машинното образование, може да е единствено въпрос на време нещо като Streams да бъде съживено. Други трудности може да са по-трудни за превъзмогване. Комисиите по защита на конкуренцията са все по-предпазливи да позволяват покупко-продажби, които може да се преглеждат като задушаващи зараждащите се съперници. В Европа органите за конкуренция не разрешиха на Fitbit (но не и на часовника Pixel) да избира личните телефони и операционна система на Гугъл или да употребява потребителски данни за продажба на реклама. Правителствата също се тормозят от нарушавания на поверителността, което е даже по-чувствително от нормално, когато става въпрос за здравна информация. Миналия месец ищците заведоха групов иск против DeepMind за корист с данните за пациентите на NHS. DeepMind не направи обществено изказване по случая.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Свят 1 Политика 2 Енергетика 3 Интервю 1 Политика 2 Места 3 Войната в Украйна Реклама
И най-после, положителните хрумвания не са същите неща като положителния бизнес. Пазарът на носими устройства е мощно конкурентен. Такъв е и този за електронните здравни досиета. Репутацията на Гугъл за механически искра не е трансформирала Care Studio в триумф за една нощ - оповестява се, че системата се употребява от единствено 200 клиницисти. Verily, която с изключение на решаването на проблемите със стареенето предлага и разнообразни диагностики, подписа контракти на стойност 50 млн. $ за тестване на ковид-19 по време на пандемията. Съобщава се, че DeepMind като цяло осъществя облага за първи път през 2020 година (привидно от продажбата на услуги назад на останалата част от Alphabet), само че раздава своя водещ здравен артикул, AlphaFold, за нищо. Calico може да бъде години надалеч от генерирането на действителни доходи, да не приказваме за облаги.

Това са отворени
залози, които компания с размер на Alphabet може да одобри. И въпреки всичко през идващото десетилетие задачата ще бъде да покажат, че могат да преминат от опити и планове за суетност към трансформиращи за компанията - и за здравето на американците.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Китайската компания Nothing влиза на пазара на смарт телефони 19 юни 2022, 14:49 Корпоративният шпионаж навлиза в нова епоха 13 юни 2022, 08:50 Дъщерната компания на Гугъл в Русия се закрива 22 май 2022, 13:30 Малките борсови вложители капитулираха 20 май 2022, 06:51 Технологичните балони се пукат на всички места 17 май 2022, 13:46 Тех колосите желаят да трансфорат премахването на въглерода в огромен бизнес 3 май 2022, 10:30 Apple регистрира положителни резултати, само че чака компликации 2 май 2022, 11:47 Meta пораства по-бавно, само че вложителите ѝ дават нов късмет 28 април 2022, 13:23 Alphabet с по-ниски резултати от предстоящото, YouTube се показва най-зле 28 април 2022, 08:15 От Apple до Гугъл - огромните техгиганти основават VR и AR очила 15 април 2022, 06:37 Забравете за FAANG, идва FAANG 2.0 18 март 2022, 06:55 Гугъл купува компанията за киберсигурност Mandiant за 5.4 милиарда $ 10 март 2022, 10:15 В какво влагат най-големите американски софтуерни компании 28 януари 2022, 06:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР