БНТ Военни следователи и прокурори присъстват на разчитането на информацията от

...
БНТ
Военни следователи и прокурори присъстват на разчитането на информацията от
Коментари Харесай

Появиха се кадри от фаталната вечер, в която МиГ-29 се разби край Шабла

 БНТ Военни следователи и прокурори участват на разчитането на информацията от черната кутия на разрушилия се в Черно море МиГ-29, която довечера бе превозена от Варна до авиобаза " Граф Игнатиево " със аероплан " Пилатус ". 

Експерти от авиобазата в идващите часове и дни ще смъкват всички оживели данни от бордния регистратор, който в действителност не е черен на цвят, а е оранжев. Той записва данни за скоростта, височината, курса и траекторията на полета, режима на моторите и връзката с водача до последния миг на полета.

Военни следователи и прокурори ще участват на разчитането на тези данни. Именно черната кутия е ключът към отговорите на всички въпроси какво се е случило в нощта на 8 юни на огромното военно обучение край Шабла.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен се надяват наличието на черната кутия да не е повредено заради двуседмичния престой на морското дъно. Към момента са разпитани голям брой очевидци, конфискувана е документи и аудиозаписи, свързани с управлението на полета, посочи пред Българска национална телевизия военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев.

Очаква се анализът на информацията да даде отговор на значимите въпроси - един от които е дали изтребителят се е разпаднал във въздуха, или във водата.

" Ще бъде осъществен разбор на съдържащото се в нея: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично надяваме се да бъде непокътната кутията защото е престояла към този момент много време на морското дъно ", изясни полк. Христо Тинев.

Предстои назначението на най-малко три експертизи - обща, съдебно-техническа и химическа за изясняване на кинетичните сили, довели до авиокатастрофата, авто-техническа за положението на самолета и експертиза на самия бордови регистратор.

" Предстои още доста работа, сигурно срокът ще бъде продължен за следствие защото назначението и правенето на тези експертизи, за които споделих изисква много време ", посочи полк. Христо Тинев.

Два часа преди изтребителят на майор Валентин Терзиев да  стартира да извършва своята задача, край Шабла са извършени стрелбите със зенитни оръдия по светещи цели.

Зрител е снимал фрагменти от учението край Шабла, извършено в нощта на 8-и юни, когато се случи и случая. Той е следил стрелбите на зенитни оръдия по светеща цел, изстреляна от артилерията. Това се е случило почти два часа преди злополуката с МиГ-29.

Любителското видео от учението демонстрира и поразяване на такава цел, изстреляна от артилерийска гаубица.

Според пенсионирания водач от авиобаза " Граф Игнатиево " Величко Дерузов версията самолетът да е свален от зенитно ракетен комплекс е малко евентуална.

" Самолетът не е взривен във въздуха, няма отвод на моторите, от ЗРК-то нищо не може да се каже, тъй като в този момент мълчат по тоя въпрос дали са стреляли, дали не са ", разяснява Величко Дерузов, пенсиониран водач от авиобаза " Граф Игнатиево ".

Дерузов е уверен, че в случай че летците ни имат повече часове нальот до такива произшествия няма да се стига.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР