БНТЦените на жилищата у нас се замразяват, след като само

...
БНТЦените на жилищата у нас се замразяват, след като само
Коментари Харесай

Цените на жилищата у нас се замразяват

БНТ

Цените на жилищата у нас се замразяват, откакто единствено през миналата година се повишиха сред 4 и 11% в цялата страна.

Данните са на огромна организация за недвижими парцели. Междувременно кредитни консултанти предизвестяват, че се чака банките да отпускат по-малко ипотечни заеми, а лихвите гладко ще се усилват.

Валя и половинката ѝ си търсят жилище в центъра на София:

Готови са да дадат сред 200 000 и 260 000 евро, тъй като и двамата получават над междинната заплата в София от 1135 лв.. Но в случай че Валя купуваше сама и получаваше тъкмо толкоз, то щеше да е по-вероятно да си откри нещо в Люлин.

В София жилищата са поскъпнали с 8,8% предходната година

Оказва се, че парцелите са поскъпнали най-вече като процентно съответствие в „ Овча купел “ - до неотдавна неатрактивен квартал, набрал известност поради идното стартиране на метрото.

Експерти споделят, че огромното повишаване в такива квартали се дължи и на това, че от ден на ден се купуват в тях, тъй като хората не могат да си разрешат друго.

 
 Имотите в столичния квартал „ Овча купел “ са поскъпнали най-вече поради бъдещото стартиране на метрото там Имотите в столичния квартал „ Овча купел “ са поскъпнали най-вече поради бъдещото стартиране на метрото там © Българска национална телевизия
Миналата година покупко-продажбите с предоговаряне са били към 55%. Обикновено предоговарянето е сред 2 и 5% от цената на парцела.

Статистиката демонстрира още взрив на разрешителните за градежи - с 69% повече от миналата година. Така, скоро се чака на пазара да излязат доста жилища ново строителство.

По данни на Агенцията по вписванията има сериозен спад на отпуснатите ипотечни заеми - 16,7% за София и 23,5% за страната.

Според кредитния медиатор Деян Василев лихвите в този момент са стигнали историческо дъно - сред 3,2% и 2,8%.

Но банките в цяла Европа стартират да се запасяват при положение, че настъпи нова рецесия, за каквато се приказва.

Консултантите предизвестяват още, че когато човек тегли жилищен заем, би трябвало да има поради към 4% спомагателни такси, с изключение на лихвата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР