БНТСветовни столици и организации критикуват промяната на статута на истанбулския

...
БНТСветовни столици и организации критикуват промяната на статута на истанбулския
Коментари Харесай

Светът критикува решението за превръщане на Света София в джамия

БНТ

Световни столици и организации подлагат на критика смяната на статута на истанбулския храм " Света София " - от музей в джамия.

Някогашната християнска черква споделя ориста на града през вековете и става джамия, с цел да се трансформира в музей, част от международното културно завещание на ЮНЕСКО.

С решение на турския Държавен съвет, по искане на президента Реджеп Ердоган, тя още веднъж отваря порти за мюсюлмански богослужения. Първото ще бъде на 24 юли.

С единомислещото си решение турският Държавен съвет извърши предизборно заричане на президента Реджеп Ердоган и в същото време отхвърли акта от времето на президента Кемал Ататюрк, с който " Света София " е превърната в музей. Ердоган прикани всички страни да почитат новия статут на храма като джамия и заяви, че персонално ще взе участие в първата молитва.

" Както всички наши джамии, " Света София " ще бъде отворена за всички локални и чужденци, мюсюлмани и не мюсюлмани. Планираме да отворим " Света София " за петъчната молитва на 24 юли ", съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

ЮНЕСКО изрече страдание за решението на Анкара и прикани за дилог. Комитетът за международно завещание ще преразгледа статута на паметника.

" ЮНЕСКО уточни, че " Света София ", която е част от историческите места в Истанбул, е включена в листата на международното завещание като музей. ЮНЕСКО акцентира, че това регистриране води до редица правни отговорности ", съобщи Стефан Дужарик, представител на Организация на обединените нации.

Съжаление за стъпката на турските управляващи изрече и първият посланик на Европейския съюз. Жозеп Борел подсети, че като участник в самодейността " Съюз на цивилизациите ", Турция се е заела с насърчаването на разговор сред религиите и културите и подсилване на толерантността и взаимното общуване.

Гърция и Кипър осъдиха изрично решението за преобразяване на " Света София " в джамия. Атина го назова историческа неточност и разгласи, че ще работи за налагане на интернационалните наказания против Анкара. Това визира и връзките на Турция с Европейския съюз, се споделя в декларация на гръцкия министър председател Мицотакис.

Франция уточни със страдание, че турските управляващи " преразглеждат един от най-символичните актове на модерна и световна Турция ". Вашингтон също изрази отчаяние.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР