БНТПрокуратурата разследва хасковската болница за злоупотреби със стентове и източване

...
БНТПрокуратурата разследва хасковската болница за злоупотреби със стентове и източване
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва хасковска болница за източване на Здравната каса - обзор

БНТ

Прокуратурата проверява хасковската болница за злоупотреби със стентове и източване на Здравната каса. Сигналът е подаден от ДАНС. В него се твърди, че посредством сформиране на документи с погрешно наличие, са регистрирани действия по клинични пътеки. Става въпрос за изписани и платени от касата стентове, които не са поставяни на пациенти. От управлението на болничното заведение отхвърлят това и считат, че офанзивата е удар по престижа на отделението.

При осъществено претършуване в инвазивното поделение на Хасковската болница са открити и конфискувани общо 23 стента. Те са били запечатани в алуминиеви опаковки и от прокуратурата допускат, че са регистрирани като действително употребявани посредством сформиране на документи с погрешно наличие.
Христина Джисова, представител на Районна прокуратурата: Сега занапред следва условие или изземване на документите, да се направи информация в МБАЛ и РЗОК, ще се разпитват очевидци, вероятно в случай че се наложи, ще се назначи експертиза.
Тези 23 стента са изписани на пациенти и за тях е било платено от Здравната каса. Но заради техническа причина, не са могли да бъдат сложени. По здравна преценка, те се употребяват при нужда за други пациенти, които са изчерпали лимита от 4 стента годишно, изясняват от болничното заведение.
Д-р Георги Стамболийски, Отделение по инвазивна кардиология: Когато е належащо, се работи по този метод. Не може да се остави пациент в потребност, с нужда от 5-ти стенд, по най-простия метод казано. Или да му кажа, ти би трябвало да си го доплатиш. Особено на масата заради тази причина този стент, в случай че е механически кадърен след първата приложимост, може да се реши, че може да се употребява повторно.
От болничното заведение са назначили вътрешна инспекция по случая.
Д-р Георги Гелов, шеф на МБАЛ-Хасково: Всеки стенд се записва, в това число на кутията, трите имена, ЕГН, всичко се следи доста прецизно сега, стентовете на 100% ги заплаща НЗОК, в този момент цената им е към 450 лв.. Смятам, че това е опит за уронване престижа на самата лаборатория.
Годишно през хасковското инвазивно поделение минават над 1000 пациенти. Само през вчерашния ден са избавени 5-ма след инфаркт.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР