БНТНа фона на водната криза остава въпросът наистина ли 2019

...
БНТНа фона на водната криза остава въпросът наистина ли 2019
Коментари Харесай

Има ли нещо необичайно във времето в България през последните 30 години?

БНТ

На фона на водната рецесия остава въпросът в действителност ли 2019 година е била суха година.
Данните на Националния институт по метеорология и хидрология демонстрират, че зимата е в действителност суха. Но никога не можем да приказваме за фрапантно суха година, демонстрират данните за преваляванията за 30 години обратно. 2019 година да вземем за пример е била с към 15% по-суха от естественото, само че за наклонност за засушаване не може да се приказва. Има ли нещо ненормално във времето през последната година разясняват експерти.
Лилия Бочева, началник " Метеорологични и пробни данни ": Това определение " Времето полудя " го чуваме прекомерно постоянно.Проф. Георги Рачев, климатолог: Имало е години с още по-драстична суша.
И данните го удостоверяват.
Лилия Бочева: По-сухи от нея са несъмнено 2000-та, когато беше фактически една доста суха година. 90-та, 92-ра, 93-та година.
Че 2019 година не беше суха, демонстрират освен данните. Вероятно го помнят и хората, които през лятото на предходната година се молиха дъждът да спре.
Лилия Бочева: Имахме поредност от проливни превалявания, наводнени обитаеми места, оповестяване на бедствено състояние, скъсани язовирни насипи.
Месеци по-късно молитвата е за сняг. Ако през предходната година по това време цели обитаеми места бяха затрупани, през днешния ден сняг там няма. А някои градове ще изпратят и този месец без никакви превалявания.
Проф. Георги Рачев: Сега огромните международни центрове не дават вяра февруари и март да бъдат с естествени превалявания. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата превалявания.
Но и това не се случвало за първи път.
Лилия Бочева: Това, че през тази зима нямаме сняг и превалявания не е нещо, което да не се е случвало. То се е случвало и в напълно околните години.
Климатолозите са безапелационни - природата не ни е спряла водата. И предизвестяват, че след сухата зима, пролетта може да пристигна с проливни дъждове. И не трябва да има сюрпризирани.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР