БНТ Макар и бавно започна възстановяването на взривения блок във Варна.

...
БНТ
Макар и бавно започна възстановяването на взривения блок във Варна.
Коментари Харесай

Съседка от бл. 302 във Варна: Едно семейство разби 35 апартамента и семейства, трагедията е голяма!

 БНТ Макар и постепенно стартира възобновяване на взривения блок във Варна. Някои от фамилиите, чиито жилища пострадаха при ударната вълна и последвалия пожар към този момент се върнаха по домовете си. За други следва да изградят дома си още веднъж, оповестява Българска национална телевизия.

Домът на семейство Генови е под взривения апартамент. След гърмежа има пукатини на всички места в жилището от гасенето на пожара и поливането с вода. Част от мазилките в жилището са махнати. Стените и мазилките ще изсъхнат по-бавно поради зимния сезон и ремонтните действия не могат да стартират незабавно. Щетите за семейство Генови са големи и още не са оценени.Ето какво споделя Недялка Генова:

" Живеем в жилището със брачна половинка ми, щерка ми и шурей ми. Всичко е унищожено от доста вода, изхвърлихме облицовки, диван, микровълнова печка и прахосмукачката изгоряха. Пералнята не работи. Хладилника и бойлера не съм ги включвали, тъй като се опасяваме, тъй като има доста влага. Врати, прозорци - начупени. Отчаяни сме, ние сме пенсионери с дребна пенсия. Трудно, над 100 лв. давам пари за медикаменти за брачна половинка ми. Трудно ще поемем вредите, имаме потребност от помощ от положителни хора. Здравословно сме зле, мъжът ми е на 83 години, аз на 75 години.

След нещастието кметът на " Владиславово " Николай Костадинов се обади на кмета на Община Варна Иван Портних, той пристигна и до 13.30 часа на обед ние бяхме подсигурени с жилище. Много сме признателни на този жест. Жилището е оборудвано, удовлетворени сме, в този момент брачният партньор ми е там. Топличко, уютно, признателни сме доста. Предполагам, че ще ни оставят там, до момента в който се съвземем.

Майстор повикахме и той сподели, че до момента в който не изсъхне всичко, не може да се предприеме ремонт. За онази злощастна нощ си припомням, че до към 3.30 часа горе се чуваше звук. След десетина минути се чу гръм. Помислих, че гръмна бойлер или газова печка. Вратата се отвори, отвориха се и прозорците на остъкляването на балкона. Вълната ме удари в очите и в слуха. Затворих. За секунда щерка ми сподели: " Майко, ставайте, горим! ". Зет ми незабавно изключи осветлението, обадихме се на Бърза помощ. Ние слязохме с щерка ми. Мъжът ми е по-трудноподвижен, шурей ми остана с него. Изплашихме се. Казах на щерка ми да бягат, те са млади, ние сме към този момент на възраст. Тя сподели, че без нас няма да тръгнат. Полека лека слязохме всички. Към 9.30 часа сутринта кметът сподели, че имаме подсигурено жилище.

Стресът е огромен, на никого не го поисквам. Едно семейство разруши 35 жилището и фамилии. Млади фамилии има, само че множеството сме възрастни. Не зная по какъв начин ще вършим поправки. Пием успокоителни, щерка ми получи нервна криза. На всички ни се отрази. Трагедия огромна, на никой не го поисквам. А дали ще оцелее, не можем да спим, не можем да се храним. Все това е пред очите ни, пламъците, доста вода, до колене първия ден ", описа през сълзи Недялка Генова. 

Голяма част от живеещите във входа към този момент са се завърнали по жилищата си. Фирми са изразили подготвеност да оказват помощ с ремонтните действия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР