БНТ 1 ще излъчи премиерно филма за Английската гимназия в

...
БНТ 1 ще излъчи премиерно филма за Английската гимназия в
Коментари Харесай

БНТ с филм за Пловдивската Английска гимназия

БНТ 1 ще излъчи премиерно кино лентата за Английската гимназия в Пловдив на 16 юли от 19 часа.

„ НИЕ ОТ АНГЛИЙСКАТА “ – документален филм 54 мин.

Екип на Българска национална телевизия Пловдив:

сценарист: Златка Далчева

виновен оператор: Антон Марчев

втори оператор: Стоян Атанасов

режисьор по монтажа: Петър Гичев

режисьор: Пепа Кошишка

продуцент: Камен Коларов

Филмът е осъществен по есето на ученичката от 12 клас в ЕГ “ Пловдив “ Рая Чакърова, спечелила първо място в състезанието на фондация „ Стоил Куцев – Даскала “.

„ Ние от Английската “ наблюдава историята на най-голямата езикова гимназия в страната, открита в Пловдив през 1958 година като Смесена гимназия с преподаване на британски език. Кое поражда нуждата от такова учебно заведение в епохата на социализма, когато България е зад Желязната завеса и вратата към света е заключена? Възможно ли е повече от половин век да се сменят генерации учители и възпитаници, а духът на учебното заведение да остане същият във времето? Как традициите могат да бъдат по този начин устойчиви и във въздуха да витае желанието за свободно мислене и познание?

От началото на своето основаване до в този момент в именитото учебно заведение работи правилото „ предай нататък “. Затова и гимназията впечатлява с огромния брой значими персони от разнообразни генерации, които играят основни функции във всички значими сфери на публичния живот в Пловдив и България. В част от своята история ЕГ “Пловдив “ населява постройката на Духовната семинария, послужила и за достоверен фон на кино лентата „ Вчера “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР