БНБ рязко понижи очакванията си за растежа на българската икономика

...
БНБ рязко понижи очакванията си за растежа на българската икономика
Коментари Харесай

БНБ очаква по-висока инфлация

БНБ внезапно намали упованията си за растежа на българската стопанска система през 2022 година, като в това време увеличи прогнозата си за темпа на инфлацията. Това излиза наяве от нейния финален макроикономически отчет. Числата в него блестящо контрастират на прогнозите, заложени от финансовото министерство към бюджетната рамка за 2022 година

Според Българска народна банка брутният вътрешен артикул на България тази година ще се усили единствено с 3,6% по отношение на упованията на новата власт за покачване от 4,8%. Прогнозата на банката е под тази на Европейската комисия и лежи на предвижданията за висока инфлация, която ще свие потреблението на семействата и вложенията на компаниите. Тя взема поради и забавянето на утвърждението на Плана за възобновяване на страната. Очакванията на Българска народна банка са ревизирани с 1,1 прочие пункта надолу по отношение на прогнозата отпреди три месеца.

Централната банка чака тази година износът на български артикули и услуги да бъде по-голям от вноса и да способства позитивно за българската стопанска система.

Очакванията са инфлацията да се форсира през първите шест месеца на годината и да надвиши 10%, а към края на 2022-а да се забави и доближи равнище от към 7,5%. Последната прогноза е доста по-висока от тази в предходния отчет на Българска народна банка, като за това въздействие оказва и другата методология, на която се базира банката в този момент. Прогнозата е и много над посочените в плана за Бюджет 2022 5,6% инфлация за тази година.

За идната година Българска народна банка чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 4,5%, което е лека проверка нагоре по отношение на предходния отчет. Основните опасности пред прогнозата на Българска народна банка са свързани с допустимо отсрочване на осъществяването на капиталови планове, финансирани с национални средства, по-бавен от заложения в прогнозата ритъм на асимилиране на средствата по европейски стратегии, както и забавено осъществяване на капиталовите планове от Плана за възобновяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР