БНБ одобри предложените от Асоциацията на банките в България (АББ)

...
БНБ одобри предложените от Асоциацията на банките в България (АББ)
Коментари Харесай

БНБ разреши на банките да отсрочват кредитите, но при определени условия

БНБ утвърди препоръчаните от Асоциацията на банките в България (АББ) общи правила за мораториум (отлагане) на заплащанията по заеми към банки и към техните дъщерни сдружения. Уточнението е значимо, тъй като близо 40% от пазара на бързи заеми се държи от дъщерното сдружение на " УниКредит Булбанк ".
За отсрочване на заплащанията по заемите могат да аплайват длъжници, които дават отговор по едно и също време на три условия
  - да имат усложнения, подбудени от изключителното състояние, наложено поради ковид ,
 - да нямат просрочия по заемите си повече от 90 дни 
  - категорично да изискат отсрочване на дължимите заплащания.
Изрично би трябвало да се подчертае, че във всички разказани в документа на АББ случаи
В признатия от АББ документ се споделя, че всяка банка, приела да го ползва, афишира обществено предлаганите облекчения на своя уебсайт, в банковите салони и по различен подобаващ метод. По този метод обявлението се смята отправено до всички клиенти, отговарящи на горните условия. В него ще се показва редът, по който банката ще договаря отлагане на отговорностите, както и началният миг, от който то ще бъде прилагано.
С други думи, в случай че желаете отлагане на заплащания от края на април, такова може да ви бъде обещано за дължимите от вас суми най-много до края на октомври. Ако желаете отсрочката да е от края на май оптималния период, може да е до края на ноември и така нататък Кандидатури за отлагане ще се одобряват до 22 юни 2020-а, тъй че срокът на получения мораториум не може да е след 31 декември 2020-а.
Отсрочването може да обхване всички изискуеми суми по дълга или погасителните вноски по главницата. Клиентът може да изиска мораториумът да бъде преустановен преди края на контрактувания период и да стартира да обслужва задължението си по направения с кредитора погасителен проект.
При договаряне на новия погасителен проект, след привършване на периода на мораториум, длъжникът заплаща отсрочената рента, само че банката не му начислява спомагателна рента върху отсроченото лихвено заплащане.
При отлагането единствено на главницата длъжникът продължава да обслужва дължимите за периода на мораториума лихви. След привършване на контрактувания период на мораториума се изготвя нов погасителен проект, който да обхване целия излишък от дълга, в това число неплатена главница по време на гратисния интервал. Новият погасителен проект се удължава според от броя на неплатените вноски, само че с не повече от 6 месеца.
При револвиране на кредитна линия погасяването на вноските се отсрочва до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020 година Не се образува минимална сума за възобновяване на кредитен предел по кредитна карта, считано най-рано от 01 февруари 2020 година, за период до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020 година След приключване на гратисния период образуването на минимална сума за револвиране се възвръща и заемът се обслужва според първичния контракт.
За период до 6 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2020 година дължимата месечна рента по заем - овърдрафт, се погасява за сметка на неусвоен предел или заплащането ѝ се отсрочва за период до 6 месеца след приключване на гратисния период
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР