BMW представи най-бързата и най-мощна модификация на електрическия си кросоувър

...
BMW представи най-бързата и най-мощна модификация на електрическия си кросоувър
Коментари Харесай

BMW събра на едно място най-доброто от три свята

BMW показа най-бързата и най-мощна трансформация на електрическия си кросоувър iX, която получава означение M60. Това е първият електрически автомобил, създаден от спортното поделение на баварския производител, като съгласно основателите му той събира на едно място най-хубавото от три свята - i (електромобили), X (кросоувърите на BMW) и M (спортните модели на марката).

Технически данни на автомобила са много впечатляващи. Той е оборудван с два електромотора - по един на всяка ос, а съвкупната им мощ е 619 к.с. (в режим Sport), като ускорението от 0 до 100 км/ч лишава едвам 3.8 секунди. В естествен режим кросоувърът развива 540 к.с., а максималнана му скорост е лимитирана по електронен път на 250 км/ч.

Динамиката, успеваемостта и пробегът на BMW iX M60 се покачват и от усъвършенстваната аеродинамика, която обезпечава коефициент на въздушно противодействие от 0.26 (отново в режим Sport).  Разположената ниско в дъното на автомобила високоволтова батерия снижава центъра на тежестта и покачва пъргавината, като усъвършенства и уравновесеното систематизиране на тежестта сред осите. Благодарение на това динамичните характерности на BMW iX M60 са присъщи освен при ускоряване, само че и оферират впечатляваща динамичност в завоите.

Самата батерия има потребен потенциал от 105.2 кВт/ч, което разрешава

 

пробег с едно зареждане до 566 км

 

Използване на система за бързо зареждане с мощ 200 кВт разрешава запаса на батерията да бъде запълнен от 10 до 80% единствено за 35 минути.
В общоприетото съоръжение на електрическия кросоувър влизат пневматично окачване със завиваща задна ос, лазерни фарове, образован крузконтрол, а също по този начин система за предизвестие за заплаха от преден конфликт и функционалност за поддържане на лентата на придвижване.

Освен това се оферират система за ръководство с жестове и гласови команди, аудиосистема Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с технология 4D Audio, както и салон от естествена кожа.

BMW iX M60 може да се похвали и с ново потомство на системата iDrive. Тя е основана на новата BMW Operating System 8, като може да бъде обновена от разстояние и дава опция за прибавяне на най-новите и потребни функционалности. Сред тях е бързо и точно обмисляне на маршрута, както и ориентировка в протичащото се на пътя, които се обезпечават от системата BMW Maps, а данните се появяват на контролния екран.

Визуално BMW iX M60 не се разграничава кой знае какъв брой от общоприетите версии. Специално тази версия се предлага с 21-цолови джанти, само че е допустимо купувачите да изберат 22-цолови. Моделът е наличен в 7 разнообразни цвята - Alpine White, Dark Graphite, Phytonic Blue, Blue Ridge Mountain, Storm Bay, Oxide Grey и Aventurin Red. 

В BMW гледат доста съществено на екологията и доказателство е освен електрическото задвижване на модела, само че и неговата цяла идея, която включва следен рандеман на първични материали,

 

произвеждане със 100% екологична електрическа енергия,

 

както и висок дял естествени и рециклирани материали.

Кобалтът и литият, нужни за високоволтовите акумулатори на електрическия автомобил, се закупуват от BMW Group от следени източници в Австралия и Мароко и се дават на производителите на акумулаторните кафези. Конструкционният принцип на електродвигателите разрешава отвод от потреблението на редкоземни метали в роторите на задвижванията. Компанията закупува и алуминий, който се създава благодарение на електричество от слънчеви енергийни системи.

Високият дял на второстепенен алуминий и рециклирана пластмаса също способстват за пестенето на запаси на производството на BMW iX M60. В интериора са употребявани дърво, сертифицирано по FSC, кожа, обработена с дестилат от листа на маслиново дърво, както и други естествени материали. Като суровина за подови настилки и стелките се употребяват и рециклирани риболовен мрежи.

Продажбите на BMW iX M60 ще започват през лятото, като точните цени към момента не са оповестени. При изискване че версията xDrive40 (с мощ 326 к.с.) започва от над 85 000 евро, а iX xDrive50 (с 523 к.с.) от над 103 000 евро, се чака най-мощният вид да коства най-малко 110 000 евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР