БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския

...
БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще взе участие в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще показа направената от съсловната организация преди години методика за остойностяване. Това заяви ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров пред Zdrave.net.

„ Освен това имаме упоритостта – и това е гласувано от нашия събор, със средства от бюджета на организацията да наемем профилирана организация, която има нужната подготвеност, и тя да ни съветва при създаването на такава методика. Ще забележим какво ще ни предложат – дали себестойност на час или на различен индикатор, на обзор, на съответствие в коефициенти… От всичко това зависи по какъв начин тъкмо тази стойност ще се имплементира в прегледите, клиничните пътеки, в труда на общопрактикуващите лекари и така нататък “, сподели още той.

Д-р Маджаров съобщи, че тази самодейност е доста значима и приветства министър Меджидиев за това. „ Отдавна чакахме да се стартира работа по този въпрос, само че до момента единствено се говореше, без да се подхващат на практика стъпки. Това е добра посока. Разглеждам го като начало, тъй като не съм оптимист, че може да се случи за месец-два, само че пък при започване на тази година за първи път заговорихме за заплати на лекари и медицински сестри, с изключение на за цени на клинични пътеки и прегледи. Това докара до покачване на минималните равнища на заплащането на лекари и медицински експерти “, добави ръководителят на БЛС.

По думите на доктор Маджаров това нарастване към този момент се е случило в множеството лечебни заведения. „ На доста от местата се случи. Дори и да не са достигнали заложените равнища, огромна част от лечебните заведения са съумели да покрият неналичието на COVID-надбавките. Оттук нататък никой не може да спре, било с обжалване пред съда или по различен метод, тематиката за заплатите на лекарите и медицинските експерти. Защото, оставяйки личния състав на опашката по хонорари, тези лечебни заведения ще имат сериозен проблем с фрагментите и с цел да ги задържат, също ще би трябвало да покачат заплатите. А това до неотдавна беше тематика табу. През годините постоянно се излизаше с отпор: „ Не ни се месете, това си е наша работа “. Постепенно обаче възнагражденията на лекарите и сестрите станаха народен проблем и няма по какъв начин да остане вътрешен за обособени лечебни заведения “, сподели той.

Очаквайте на следващия ден изявлението с ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР