Блокирайки преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония,

...
Блокирайки преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония,
Коментари Харесай

Фон дер Лайен нападна Макрон за Западните Балкани

Блокирайки договарянията за участие в Европейски Съюз за Албания и Македония, Еманюел Макрон отвори вратата за Русия към Западните Балкани, предизвести Урсула фон дер Лайен.

Новоизбраният ръководител на Европейската комисия прикани водачите на Евросъюза да стартират неотложно договаряния за присъединение с двете страни. Тя съобщи, че в случай че Европейският съюз не утвърди позицията си в района, Русия или Китай могат да запълнят празнината, заяви „ Дейли експрес ”.

По време на срещата на върха на европейските водачи предишния месец Еманюел Макрон блокира процеса на договаряния за участие с Албания и Македония.

В тирада във връзка 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена Урсула фон дер Лейен съобщи, че Европа „ е поискала доста от Северна Македония и Албания и те са изпълнили всичко ”. „ Сега би трябвало да удържим на думата си и да стартираме договаряния за присъединение “, безапелационна е тя.

Фон дер Лайен акцентира, че водачите на Европейски Съюз бавят вероятността за участие за страните от Западните Балкани още от 2003 година.

Тя предизвести, в случай че Брюксел не им предложи европейска вероятност, „ други ще запълнят празнината - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия “.

Френският президент беше единственият водач на Европейски Съюз, който се разгласи против разширението при в този момент настоящите процедури. В изявление за списание „ Икономист “ Макрон съобщи, че Брюксел би трябвало да реформира процедурите за участие. „ Не желая нови членове, до момента в който не реформираме самия Европейски съюз ”, безапелационен беше Макрон.

В поддръжка на изказванието за възходящо напрежение сред Париж и Берлин, Ангела Меркел също разкритикува френската позиция по отношение на разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани.

Германският канцлер съобщи, че е „ извънредно значимо за стратегическите европейски ползи тези страни да не губят вяра един ден да могат да се причислят към Европейски Съюз “.

Според Меркел, разширението в Западните Балкани ще помогне на Евросъюза да се оправи с казуса с миграцията - едно от главните провокации пред Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен през идващите пет години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР