Блокиран бе учебният процес след заплашителни мейли за поставени взривни

...
Блокиран бе учебният процес след заплашителни мейли за поставени взривни
Коментари Харесай

Възможно е сигналите за бомби в училищата да са дело на хакерски групи, свързани с Русия

Блокиран бе образователният развой след заплашителни мейли за сложени взривни устройства в десетки учебни заведения в София, Варна и Бургас. По случая работи отдел " Киберпрестъпност ". Мейлите са от името на Егор Синянский и непозната организация, осведоми Българска национална телевизия. Експертите са наблюдавали IP адреса на изпращача като е открито, че той не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира ненавист против човечеството и децата. Това е невиждана хакерса офанзива.

Сигнали за бомби са получени в десетки учебни заведения в страната. Експерти и преподаватели са безапелационни, че става въпрос за хакерска офанзива, която има за цел да всее ужас и суматоха, а не е сериозна опасност. Разследването би трябвало да откри от къде е изпратен имейла. Експерти допускат, че може да става въпрос за хакерски групи, свързани с Русия.

Точно в 9 сутринта на електронната поща в в столичното 23-то учебно заведение получават имейл със опасност. Подателят - Егор Синянский.

" Няколко фрази, в които се споделя, че човечеството би трябвало да бъде унищожено и че са сложени тротили на учебното заведение ", сподели Нина Чанева - шеф на 23 СОУ " Фредерик Жолио-Кюри ".

Първоначално чиновници на охранителната компания създали обход, по-късно на място пристигнали и служители на реда.

" Това, което ние може да създадем, е да засилим контрола, да не позволяваме външни лица в учебното заведение. В нашия отрасъл много постоянно се случва. В учебните заведения скоро не сме имали закани ", сподели Богдан Стойчев - притежател на охранителна компания.

От учебната администрация решили, че евакуация за 24 часа би провокирала ненужна суматоха. Уведомили родителите, че по тяхна преценка учениците могат да останат вкъщи. Заплахи получили и други учебни заведения - Подуяне, Слатина и Красно село.

" В нашия регион още две учебни заведения са в образователен режим, останалите са евакуирали учебните заведения и ще възобновят образователния развой в утрешния ден. Много дълго към този момент не сме имали такива сигнали. Аз си припомням преди 10 години бяха постоянно събитие. Техните послания нормално звучат по различен метод. Някой се пробва да сътвори една извънредно комплицирана блъсканица ", сподели Нина Чанева - шеф на 23 СОУ " Фредерик Жолио-Кюри ".

В 9.00 сутринта 30 учебни заведения в Бургас също получават заплашителния имейл. Предприета е незабавна евакуация, а някои образователни заведения са останали запечатани до идването на полиция.

" Казахме на децата, че отиваме на разходка. Те се зарадваха доста ", сподели Радостина Ралева - учител ОУ,,Васил Априлов " Бургас.

" Обадиха ни се учителите. Казаха да дойдем да приберем децата. Децата към този момент бяха излезли от учебно заведение ", сподели Атанас Стоянов, татко на едно от децата.

В РСМ имат същия проблем. 

" Разследващите институции в РСМ не могат да се оправят с тези закани, да схванат от кое място идват, какъв е този център, или проведена група, която ги изпраща. Всяка седмица има сходни закани, които накъсват образователния развой. Водят до такава степен, че антитерористичните групи би трябвало да обследват учебните заведения по няколко часа. Всичко това разрушава трайно образователния развой в РСМ. Последните месеци имаше арести на двама младежи на по 14 и 15 години. Тези арести не доведоха до това бомбените закани да спрат. Не може да допускаме от кое място идват тези закани, по какъв начин са проведени, те са основно по мейл. Използват се подправени ИП- адреси ", изясни Виктор Стоянов от фондация " Македония ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР