Блокади на пътищата към Скопие се организират в социалните мрежи

...
Блокади на пътищата към Скопие се организират в социалните мрежи
Коментари Харесай

В РСМ организират блокади на пътищата към Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

Блокади на пътищата към Скопие се провеждат в обществените мрежи в Република Северна Македония. Целта е да бъдат спрени българите, които желаят да отидат до църквата " Свети Спас ", с цел да почетат паметта на Гоце Делчев на 4 февруари, заяви Българска национална телевизия.

В телефонен диалог министър председателят Гълъб Донев и македонският му сътрудник Димитър Ковачевски разискаха нуждата от умерено протичане на честванията.

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и политици бъдат оповестени за " нежелани персони " от Скопие, това ще бъде невиждано и ще провокира невиждан отговор.

В изявления в обществените мрежи се приканват хората от Куманово да блокират пътищата до Скопие, с цел да бъдат спрени българи да стигнат до столицата.

Служебният външен министър Николай Милков чака управляващите в югозападната ни съседка да подсигуряват сигурността на българите там.

Министерство на външните работи ще изиска с нота да бъде обезпечен достъпът на български жители в Северна Македония

" Ще се изиска с нота от страна на Република Северна Македония да бъде обезпечен достъпът на хората, които пътуват до такава степен и като най-малко най-малко представители на посолството ще вземат присъединяване в тези празнувания, както е било всяка година ", съобщи Николай Милков.

Службите на двете страни ще проведат работна среща след диалога сред министър председателите Донев и Ковачевски.

Те са говорили и за по-задълбочено съдействие, изключително в случаите на престъпни прояви и закани против хора с българско съзнание там. България търси деескалация в връзките със Скопие, само че при условия.

" Тя обаче не би трябвало да бъде такава, която просто връща връзките на равнището, на което те бяха допреди една седмица, тъй като това би било бетониране на репресията ", добави Николай Милков.

Ако български евродепутати или политици бъдат оповестени за нежелани персони в Скопие, това би било невиждано.

" Аз нямам информация да вземем за пример две страни членки на Европейския съюз да са оповестили между тях такива лица личност нон грата. Нали това е невиждано и може би ще постанова невиждана реакция ", добави българският външен министър.

В отговор на Скопие, че прибирането на посланика ни Ангел Ангелов за съвещания е неоснователна и непропорционална мярка, Милков изясни, че тя не е взета единствено на равнище външно министерство.

" Тя е координирана при нас на най-високо ниво. Това е народен отговор и ние считаме, че той е верен. Ако те смятат, че той е несъразмерен може би не си дават сметка за сериозността на обстановката ", разяснява Николай Милков.

На срещата на четири очи с македонския си сътрудник Буяр Османи в София Милков е дал ясно да се разбере, че връзките сред двете страни не може да не престават както до момента след побоя над Пендиков.

" Реакцията в България е доста мощна. В идващите дни, седмици, месеци нещата няма да бъдат такива, каквито са били. Това му споделих ", съобщи Николай Милков.

Според нашите институции правата на българите в РСМ остават незащитени, жалбите им до институциите в Скопие не се преглеждат или получават отрицателен отговор.

" А вследствие на това пък тези българи, които са подавали недоволства, стават жертва на други закани и тормоз ", сподели още Николай Милков.

Българските институции напомнят, че вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е първото изискване, с цел да стартира страната същинските договаряния с Европейския съюз.

Премиерът Донев е припомнил на Ковачевски, че чакаме Скопие да предприеме нужните дейности за преустановяване говора и закононарушенията от ненавист, както и за ценене на правата на македонските българи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР