Близо три месеца след първите силни земетресения в Турция, трагедията

...
Близо три месеца след първите силни земетресения в Турция, трагедията
Коментари Харесай

3 месеца след трусовете в Турция: Нови почти всеки ден, децата се страхуват да ходят на училище

Близо три месеца след първите мощни трусове в Турция, нещастието там е неописуема. Трусовете не престават съвсем всеки ден, продължава и разчистването на засегнатите здания.

Специалните ни пратеници - Бесте Сабри и операторът Огнян Кръстев, описват за живота в Адана.

Тук вторичните земетресения не престават. Само през вчерашния ден има трус почти 5 по Рихтер с епицентър към 60 км от Кахраманмараш, последва и един трус над 4 по Рихтер. Екипът на bTV също го усеща, лампите стартират да се люлеят, най-силно го усещат хората в по-високите здания в Адана. За благополучие не се оповестява за вреди и потърпевши.

Главният доктор Емин Турхан се притеснява, че в градовете следва на вълна от инфекции

Контролираното срутване на потърпевши здания в Адана продължава, най-малко още 5000 ще се съборят или това са най-малко 100 000 фамилии, които ще останат без дом. Тук съвсем всички опустошения са разчистени. Палатки за заслон из града няма. Хората от Хатай и Кахраманмараш остават при близки и родственици. За бездомните се приготвят фургони от гражданската отбрана на Турция.

В квартал " Мъдък " в Адана живеят най-вече хора с арабски генезис. Голяма част от останалите без дом в Хатай са точно тук. Сред тях е и фамилията на Йонджа Доан.

Ще е нужно доста време да преодолеем страха, разяснява дамата

„ На шестия ден от земетресението дойдохме тук две фамилии. В началото спяхме един върху различен по 15-16 души. После ни откриха къща и в този момент сме тук. В Хатай нямахме вода, електричество, оставахме в оранжерия “, споделя Йонджа Доан.

За огромна част от хората всичко се е случило в съня им

Жената споделя, че със брачна половинка ѝ остават без доходи след земетресението и сега се устоят главно благодарение на съседи.

„ Дъщеря ми е седми клас, те се опасяват на учебно заведение и не вървят. Исках да ги запиша, само че те ми споделиха: Мамо, апелирам те, не ни пращай, тъй като в случай че стане земетресение и не мога да стигна до тях, имат боязън “, споделя още тя.

На ден стотина чиновници от Общината обикалят из Адана и раздават филантропична помощ.

„ Най-много потребност имат от храна и хигиенични артикули за дамите, на второ място детски храни и пелени, това носим “, споделя Мерт Явуз, чиновник от специфичната помощна група към общината.

Хората в суматоха бягат от домовете си или от палатките

В Адана общо 12 здания се срутиха и над 570 фамилии останаха без дом след опустошителното земетресение през февруари.

„ В Адана казусът е, че има доста здания с пукнатини, това са здания в огромни комплекси. За момента бездомните или са чартърен някъде, или при близки “, разяснява Едждер Мехмет Съкък, шеф на Дирекция в община Адана.

Само от Хатай в Адана са се преселили към 100 000 души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР