Близо три години от последната интервенция на турската армия в

...
Близо три години от последната интервенция на турската армия в
Коментари Харесай

Кобане - следващата цел на Ердоган в Сирия?

Близо три години от последната намеса на турската войска в Сирия от време на време се питаме по кое време ще бъде идната атака. Въпросът още веднъж излезе на напред във времето след бомбения атентат в Истанбул 13 ноември, заповедта за който съгласно турските управляващи е пристигнала от Кюрдската работническа партия и филиала ѝ в Кобане.

Войната Украйна прави ново припламване на спора в Сирия по-вероятно отпреди , единомислещи са наблюдаващите, които разясняват тематиката за предаването „ Събота 150 “.

Седмица след гърмежа на „ Истиклял “, турската авиация стартира масирани удари в териториите под контрола на сирийските кюрдски отряди. Загинаха десетки кюрдски и сирийски държавни бойци. Поразени бяха и газови и петролни уреди - напълно в унисон с дълготрайните цели на Турция в Сирия. Тези цели остават непроменени.

Да задуши разширението и консолидацията на кюрдската автономност в Сирия . В Анкара гледат на нея като на рисков казус и капацитет за стратегическа дълбочина на интервенциите на ПКК в самата Турция ", споделя Тома Пиере, старши откривател в Института за проучване на арабския и мюсюлманския свят в Екс ан Прованс.

В идеалния случай Турция би била удовлетворена от една мощна и единна сирийска страна , която ще е в положение да потисне изцяло Сирийските демократични сили. Но този блян е неосъществим, освен тъй като Съединените щати закрилят кюрдите, само че и тъй като режимът на Башар Асад е прекомерно слаб . А и Анкара не би желала Асад да е толкоз мощен, че да си върне и териториите в Северозападна Сирия, които в този момент турците управляват. “

Къде ще удари Ердоган, в случай че удари изобщо? Преди отговора на този въпрос малко предистория. Освен чисто отбранителната интервенция в Идлиб при започване на 2020-а, през последните години Турция организира три офанзиви в Сирия . През 2016 година Анкара пропъди ИДИЛ от Джарабулус и Ал Баб, вклинявайки се сред кюрдските кантони на запад от Ефрат; през март 2018 година завладя региона Африн в северозападна Сирия, а през октомври 2019 година  изтръгна от кюрдите и линията сред Тал Абиад и Рас ал Аин, източно от Ефрат. Районите в северозападна и североизточна Сирия, където кюрдите към момента резервират надзор, останаха изолирани един от различен . Изолирани обаче са и регионите, в които Турция наложи на власт другарски настроени сирийски фракции. Неизпълнена остана и декларацията на Анкара за „ зона за сигурност “ в дълбочина от 30 км по цялото продължение на границата .

„ По тази логичност, най-вероятната цел са градовете Кобане и Манбидж, и изобщо територията от северните подстъпи към Алепо до Тал Абиад, “ разяснява Ервин ван Веен от нидерландския институт по интернационалните връзки Clingendael.

 Кюрди горят турското знаме по време на митинг против военните интервенции на Анкара на сирийска територия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Друга допустима цел е Тал Рифат - анклав с до неотдавна най-вече арабско население, който опира Африн и Алепо и в този момент е под контрола на кюрдските отряди. Турските протежета в Сирия упорстват мощно за връщането на тази област, кюрдските позиции тук са мощно издадени и надалеч от кюрдското етническо ядро, сочи Пиере.

Според него Кобане като един от немногото чисто кюрдски градове в Сирия е „ по-сложна “ задача за Ердоган от политическа позиция. Градът носи голяма символика за кюрдската идея поради епичния отпор против джихадистите от „ Ислямска страна “ през 2015 година , по тази причина Отрядите за национална самозащита ще са мощно стимулирани да го бранят. Но, съгласно Ван Веен, той е и „ лесна “ цел за турската войска в чисто боен аспект:

Кобане е значим, само че факт е, че не е защитим. Градът е ситуиран надалеч от планините и е на самата граница с Турция . “

Освен това, в геополитически аспект Кобане е незначителен за Съединени американски щати и Русия , добавя Ван Веен. Доскоро точно тези две страни спъваха турските упоритости . Направиха го и през май т.г., когато Ердоган още веднъж заприказва за атака. Но през днешния ден Анкара е в доста по-благоприятна позиция:

Русия е ангажирана във войната с Украйна и се нуждае от Турция по редица аргументи , в това число и за реализацията на зърнената договорка. Иран е обзет от безредици и не може да маневрира . А Съединените щати желаят Швеция и Финландия да бъдат признати в НАТО, за което би трябвало единодушието на Турция. “

Значението на Турция за Москва набъбна след началото на войната в Украйна. Това може да направи Путин по-благосклонен към Ердоган и освен във връзка с сирийските кюрди , “ склонен е Пиере. Но съгласно него Русия е към момента задоволително мощна, с цел да спре турците. През октомври 2020 година, когато надалеч в Кавказ се разгаряше войната сред Армения и Азербайджан, съветската авиация нанесе унищожителен удар по протурските бунтовници в Северозападна Сирия - единствено с цел да предизвести Ердоган, че да праща сирийски наемници в помощ на Баку против съветския съдружник Ереван не е желателно. Това предизвестие важи и през днешния ден:

Турция ще посегне на Кобане единствено в случай че Русия се съгласи , точно тъй като в случай че реши, Москва може да вгорчи доста живота на турците като бомбардира лагерите в Идлиб и тласне бежанците към турската граница. “

Разбира се, възпиращ фактор за турското управление са и самите кюрдски формирования в северна Сирия. Леко въоръжени, те надали могат да спрат турската войска, само че могат да вгорчат всяка турска победа с партизански удари, както към този момент от години вършат в Африн, сочи Ервин ван Веен. Този риск обаче надали ще спре Ердоган и Партията на справедливостта и развиването:

„ Фактът, че интервенциите в Африн, Джарабулус и Рас ал Аин протекоха, без да се стигне до основни вътрешнополитически проблеми, ще ускори убеждението в Анкара, че ще се оправи и този път. “

 Над 60 000 тухлени жилищни постройки са построени в северозападната провинция Идлиб по самодейност на Турция. До края на годината се чака да бъдат 100 000. Така Анкара се надява да насърчи сирийските бежанци да се завърнат в родината им. Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от година до президентските избори в Турция, тежки загуби в Сирия няма да са по никакъв начин желателни за Ердоган . Но даже турските войски да дадат жертви, управляващите ще са в положение да лимитират циркулацията на такива вести и да избегнат обществено неодобрение, най-малко първоначално: 

„ В Турция на процедура към този момент няма свободни медии. Наскоро бе признат и закон против дезинформацията. Турската е една от най-големите армии в НАТО. Тя е добре въоръжена и добре командвана, макар чистките в офицерския корпус след пуча от 2016 година. И ще направи по този начин, че сирийските фракции, които са на турска прехрана, да тръгнат първи в офанзива, с цел да поемат на собствен тил множеството загуби . “

При изискване, че Асад надали ще се намеси уверено в тяхна поддръжка, изключително в случай че турската атака остане с стеснен обсег, е обяснимо за какво кюрдските водачи натъртват на опасността от още един напредък на групировката „ Ислямска страна “ :

„ Така могат да влияят върху американците, а те, на собствен ред, върху Турция. “

Ще промени ли нова турска атака коренно безизходицата, в която се намира Сирия от 2011 година до момента? Краткият отговор е „ не “. По-подробният е: 

Унищожаване на кюрдската самостоятелна област е невероятно поради американското военно наличие . Руснаците също не биха го разрешили. А и турците надали биха желали да затънат в това тресавище . Едно е да контролираш буферна зона по границата. Съвсем друго е да окупираш огромна част от Сирия и да се изправиш против ново въстание на ПКК там, “ изяснява Тома Пиере. Дори и отслабени, кюрдите мъчно ще жертват фантазията си за самоуправление като се договорят с Асад.
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: В центъра на системата Следващият ден Тя на трета степен
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР