Близо половината страни от ЕС страдат от сушата, която затруднява

...
Близо половината страни от ЕС страдат от сушата, която затруднява
Коментари Харесай

Селското стопанство и енергетиката - жертви на сушата в Европа

Близо половината страни от Европейски Съюз страдат от сушата, която затруднява селското стопанство, производството на сила и водоснабдяването.

Това удостовери неотдавна Съвместният проучвателен център (JRC) на Европейската комисия.

Повсеместната и непрекъсната липса на превалявания, в комбиниране с талази от жеги, засягат множеството европейски страни, където сушата става все по-страшна.

По последни данни на Европейската обсерватория за сушата (ЕОС - EDO) през десетте дни преди 20 юли към 45 % от територията на Европейски Съюз е в била в положение на "тревога " - втората от трите категории за рискова суша.

В същото време 15 % от териториите са минали в най-тежката категория на "тревога ", което значи освен, че земите изсъхват след слаби превалявания, само че и че растенията и културите също са наранени.

Прогнозите за изсъхнало време през август и септември ускоряват безпокойствата за така и така сериозната обстановка. Ако те се потвърдят, сушата ще се ускори още повече и ще има последици както за селското стопанство, по този начин и за енергетиката и водоснабдяването, предизвестява ЕОС.

Дефицит на почвена влага и стрес при растенията

Повсеместен стрес при растенията е засегнал италианските низини, огромна част от Франция, централните региони на Германия, Източна Унгария, Португалия и Северна Испания, показва ЕОС, в миг когато европейците са изправени пред по-високи цени на храните поради войната в Украйна.

Най-жестоката суша в историята на Франция остави цели села без питейна вода, фермерите предизвестяват за заплаха от дефицит на мляко през зимата, а реколтите се чака да бъдат с 18,5 на 100 по-малки от миналогодишните.

Земеделците в Тоскана, сърцето на италианското винарство и произвеждане на зехтин, се борят с всички сили да спасят каквото могат от тазгодишната годишна продукция. Тежката суша в Италия е предизвикала спад на добивите с до 45 на 100, заяви АНСА, като се базира на асоциацията на селскостопанските производители Coldiretti.

Производството на царевица и фураж за скотски храни е намаляло с 45 на 100, а добивите на ориз и пшеница - с 30 на 100. Добивите на плодове са намалели с 15 %, а една пета от култивираните миди са умрели заради неналичието на вода в делтата на река По. Производството на мляко е намаляло с 20 на 100 заради напрежението на кравите от рисковите горещини.

Професор Дейвид Хил, някогашен вицепрезидент на консултантската организация към английското държавно управление Нейчъръл Ингланд (Natural England), съобщи пред "Скай нюз ", че интензивното земеделие е задълбочило сушите, защото е намаляла способността на почвите да задържат водата.

По думите му, огромните ферми са доста по-малко устойчиви на промени в околната среда в сравнение с мозайка от разнообразни типове стопанства.

Засегнато е и производството на сила

Руската инвазия в Украйна и нарушените газови доставки за Европа ускориха внезапното повишаване на силата и накараха страните от Европейски Съюз да потърсят локални енергийни източници. Но ниското равнище на реките и покачването на температурите на водата пречат на производството на електричество посредством Водноелектрическа централа в някои райони.

Недостигът на вода понижи производството на водноелектрическите централи в Италия, защото енергийният капацитет на водните резервоари е на половина от нивото през предходната година. Нивото на водите във водноелектрическите резервоари се е намалило в девет страни, измежду които Сърбия, Черна гора, Норвегия, Румъния и България, по данни на Съвместния проучвателен център към Европейската комисия.

В България има задоволително вода за питейни потребности и напояване, съгласно Министерство на околната среда и водите

В България в 52-та сложни и значими язовира има задоволително вода, с цел да се подсигуряват главните потребности за питейни потребности и напояване, макар продължителната суша в някои региони, сочат данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресцентъра на ведомството.

Сумата от наличните в тях завирени размери е 4.68 милиарда куб. м, което съставлява 71 на 100 от сумата на общите им размери. В същото време загубите в страната по водопреносната мрежа са приблизително към 60 %.

В Испания размерите на водните ресурси в резервоарите е с 31 % под десетгодишното приблизително ниво. В Португалия водноелектрическата сила, съхранявана във водните резервоари, е на половина по-малка спрямо последните седем години.

Във Франция енергийната компания Е Де Еф (EDF) беше принудена да понижи производството на електричество в три атомни централи поради високата температура на водите на реките Рона и Гарона. "Всяка атомна централа е ситуирана край източник на вода (река или море), с цел да могат да се охлаждат другите вериги ", напомни групата в официално съобщение от 10 юни.

При охлаждането централите употребяват вода от реките, след което я връщат назад, само че с 2 градуса по-топла.

Адаптиране на селското стопанство

От няколко години някои селскостопански производители взимат ограничения, с цел да се оправят със сушата, като отглеждат насаждения, които не се нуждаят от доста вода или като прибягват към други системи за напояване, заяви радио "Франс енфо ". За задържането на влагата в почвата те употребяват черен брезент и мулч, който пречи на изпаряването.

Капковото напояване разрешава да се употребява на ден по половин литър вода на корен. Когато това не е задоволително, се употребява система на поливане посредством пулверизация. Така могат да се спестят до 70 % от водата, изяснява производителят на зеленчуци Пиер Бо. А неговият сътрудник Венсан Комо е направил по-радикален избор: отказал се е от царевицата, и вместо нея отглежда киноа. Тази просвета не се нуждае от толкоз доста вода, тъй че се икономисват 1000 кубични метра на хектар, употребяват се по-малко пестициди и по-малко работна ръка.

Единствените печеливши от сушата - производителите на сол в Западна Франция

Единствените печеливши от сушата наподобява са производителите на морска сол в западната френска област Геранд, които чакат рекордни реколти, заяви Ройтерс. Температурите от 40 градуса по Целзий форсират изпаряването на морската вода при липса на дъждове.

Солта от Геранд е фамозна в целия свят със своето "Цвете на солта " (Fleur de Sel) - тънкия пласт кристали, които се образуват на повърхността на солниците - и е считана за допустимо най-фината сол на пазара. В Съединени американски щати се продава за над 100 $ за кг.

През последните години междинният рандеман от един кристализационен басейн е бил към 1.3 тона, само че в този момент производството към този момент доближава над 2.5 тона на басейн, прецизира Франсоа Дюран, самостоятелен производител на сол в региона.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР