Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати

...
Близо половината растителни и животински видове в места, естествено богати
Коментари Харесай

Еколози: Климатичните промени заличават цели видове в Черно море


Близо половината растителни и скотски типове в места, естествено богати на дива природа, като Амазонка, Арктика и Галапагос, само че и в Европа - в Средиземноморието и в Черноморския басейн, може да изчезнат до края на века, поради изменението на климата. Дори в случай че се реализира задачата на Парижкото съглашение за ограничване на повишението на температурата под 2 ° C, тези места могат да изгубят 25% от типовете си. Това демонстрират данните от ново изследване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), Университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF.

Публикувано през вчерашния ден в списание Climatic Change, тъкмо преди Часът на Земята, най-голямата международна иинициатива за природозащита, изследването изследва въздействието на изменението на климата върху близо 80 000 растителни и скотски типове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни региони в света. Докладът открива, че 30% от средиземноморските типове като морски костенурки и риба звук са изложени на риск от изгубване, даже в случай че поддържаме световното стопляне до 2 ° C. А в случай че не поставим старания за ограничение на температурите, 50% от типовете ще бъдат застрашени.

Емке Любек, началник на направление Климата и енергетика в Европейския офис на WWF, показва: " Промените в климата притискат нашата планета към ръба. Не единствено че възходящите температури въздействат директно върху хората и тяхното благоденствие, те заплашват екосистемите и биологичното многообразие, които са от значително значение за човешкия живот. Европейски Съюз би трябвало да работи, с цел да поддържа световното повишаване на температурата под 2 ° C, според Парижкото съглашение, като бързо приключи потреблението на изкопаемите горива, започвайки с въглищата до 2030 година ".

Днес климатичните промени очевидно засягат всекидневието ни тук, в България, разяснява Веселина Кавръкова, ръководителна WWF България. Редица типове в Черно море са застрашени, иглолистните гори съхнат, комбинацията от всеобщ туризъм и климатични промени в предпазените територии с нежен естествен баланс форсират бързата загуба на биоразнообразие - да вземем за пример Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с неприятен консервационен статус. Решението е всеки от нас да направи своя жест, с цел да помогне за опазването на природата, добавя Кавръкова. Затова и апелът на Часа на Земята, насочен към обособените хора, институциите и бизнесите е " свържи се природата ", покажи по какъв начин твоят всекидневен избор в семейството, превоза, потреблението или почивката ще помогне да имаме опазени гори и реки, чист въздух и вода.

Ясната заплаха от изменението на климата за хората, планетата и нейното биоразнообразие е повода, заради която на 24 март милиони хора по света ще се съберат за Часът на Земята. Те ще покажат своя ангажимент за запазване на биоразнообразието и ще бъдат част от полемиките и решенията, нужни за построяването на крепко и стабилно бъдеще за всички. Международната готовност, за Часът на Земята, също изпраща ясно обръщение към бизнеса и държавното управление, че има обща воля за смяна на отрицателните трендове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР