Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се

...
Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се
Коментари Харесай

Изследване: Тютюнът и алкохолът са начело на причините за рак в света

Близо половината от онкологичните болести в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, измежду които преди всичко е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в просторно научно проучване, оповестено през днешния ден, съобщи Франс прес.

" Според нашия разбор 44,4 % от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен ", се споделя в проучването, оповестено в научното издание " Лансет ". Той е осъществено в границите на стратегия, наречена " Глобално задължение на заболяването ", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата вземат участие хиляди учени и откриватели от по-голямата част от страните в света.

Изследването разрешава затова да се схванат по-детайлно рисковите фактори съгласно районите на света, макар че като цяло изводите му удостоверяват това, което е известно - тютюнопушенето е главният детайл, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните болести не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което демонстрира, че предварителната защита не е задоволителна.

Според създателите на проучването предварителната защита би трябвало да се съпровожда и от задоволително ранна диагноза и от ефикасни лекувания.

В самостоятелен коментар, също оповестен в " Лансет ", двама епидемиолози поддържат тези заключения, само че считат, че проучването акцентира значимостта на предварителната защита. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не трябва да се счита за чиста монета точността на показаните оценки, поради това че събирането на данни е обвързвано с доста пропуски и дефицит в някои страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР