Близо половината от одитираните разходи на централната администрация в периода

...
Близо половината от одитираните разходи на централната администрация в периода
Коментари Харесай

Държавната администрация е изяла 82 млрд. лв.


Близо половината от одитираните разноски на централната администрация в интервала 1998-2020 година могат да се дефинират като "провал ". Около 1/4 от останалите средства са изхарчени по-скоро сполучливо, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории.

Това са изводите от последното проучване "Успехите и неуспехите на българските държавни управления 1998-2020 " на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/, което проучва работата на централната администрация чрез одитните отчети на Сметната палата.

Настоящото издание е седмото подред и добавя предходните издания с прегледа и групирането на нови 69 одитни отчета. Така проучването обгръща всички оповестени одитни отчети за активността на централната администрация до 30 юни 2021 година.

Разгледаните отчети стават общо 1035, обгръщат 23 години от работата на администрацията (от 1998 до 2020 г.) и включват разноски за близо 156 милиарда лева обществени средства.

Цялостната картина за работата на администрацията от всички 1035 одитни отчета наподобява по този начин:

* 438 случая на "провал " (възлизащи на 82,6 милиарда лева.), като под неуспех може да се схваща и „ обир “

* 257 случая на "успех " (възлизащи на 35,3 милиарда лева.)

* 340 "некласифицирани " случая (възлизащи на 37,8 милиарда лева.). В тази категория са включени действия, чието осъществяване и резултати не разрешават да се причислят към една от двете групи

Прегледаните 1035 одитни отчета и огромният брой на "провалите " демонстрират нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците.

В близо половината от одитираните стратегии, планове и разноски страната е неприятен собственик и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя голям запас. В този смисъл колкото повече страната харчи, толкоз повече губят жителите и бизнеса.

Основните недостатъци на администрацията не се трансформират доста през годините. В някои случаи "провалът " на администрацията е в резултат на непълен административен потенциал (вкл. липса на експертиза и неприятно управление), липса на средства и външни фактори.

Много са и случаите обаче, в които се установи индиферентност към ръководството на обществения запас или умишлени злоупотреби. Основните проявления на неуспеха са в:

* Размиване на отговорностите при разнообразни равнища на изпълнение;

* Опорочени публични поръчки;

* Лошо ръководство на имуществото;

* Липса на ясни цели и знаци, показващи постигането на резултати;

* Неикономично харчене.

В актуалното проучване не се разисква дали дадена стратегия е непотребна или дадена конструкция е ненужна, а единствено осъществяването на задачите на стратегиите и структурите по този начин, както са заложени от самата администрация. Често самите цели, сложени от администрацията, са изначално неправилни, прекомерно общи, с цел да бъдат оценени или изцяло неизпълними. Това обаче не е обект на актуалното проучване.

Направеният обзор подсказва и какви ще са резултатите от одитите на дейностите на администрацията във връзка със справяне на следствията от Ковид епидемията.

Спешността, неизвестността и нуждата от несвойствени действия само ще усилят неефективността на така и така недобре работещата администрация. Към началото на 2021 година проектите на държавното управление са да похарчи над 3 милиарда лева за справяне с пандемията.

И до момента в който част от средствата автоматизирано се разпределят по съответни пера (добавки към пенсиите, нарастване на размера на минималната пенсия, понижаване на ставката на Данък добавена стойност за избрани артикули и други подобни) и не изискват оценка, то за огромна част от ограниченията се изисква административен потенциал и готовност.

Прегледът на одитните отчети показва като съществени непрекъснати проблеми неприятно ръководство, порочни публични поръчки и неикономично харчене - все характерности, които не имаме вяра, че са изчезнали по време на пандемията. Точно назад, можем с огромна степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от изхарчените Ковид средства страдат от пороците на неприятното ръководство, сочи анализът на ИПИ./lupa.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР