Близо месец клирик на Вселенската патриаршия обгрижва духовните потребности на

...
Близо месец клирик на Вселенската патриаршия обгрижва духовните потребности на
Коментари Харесай

Клирик на Вселенската патриаршия ще обслужва духовните потребности на българите в Истанбул

Близо месец клирик на Вселенската патриаршия обгрижва духовните потребности на българската общественост в Истанбул. След дългогодишно служение досегашният духовник се прибра в България, а на овакантеното място вселенският патриарх Вартоломей назначи собствен свещеник. С това решение беше нарушена дългогодишна традиция в връзките сред двете църкви.

От Светия Синод на Българската патриаршия към момента не са изразили публично мнение. Държавните управляващи у нас също се въздържат от коментар.

Според каноничните правила българската общественост в Истанбул предлага свещеник, който се назначава от вселенския патриарх. Десетилетия наред този избор е реализиран в духа на взаимното съгласие с Българската патриаршия. Не и този път. Дали патриарх Вартоломей надвишава правата си, дава отговор богословът проф. Иван Желев:

„ Няма нарушаване на каноните! Нещата сме ги изпуснали ние. Постъпките закъсняха да бъдат направени - виновност носят Светия Синод на Българската черква и външно министерство, тъй като това са позиции, които повече от половин век са поддържани и в този момент внезапно ние ги предадохме. А възвръщането на нещата ще бъда много мъчно “.

Проф. Желев добавя че с изключение на грижа за духовния живот на сънародниците ни край Босфора въпросът има и друго измерение:

Става дума тук за една българска общественост и нейното българско съзнание по някакъв метод да се поддържа “.

Междувременно българите в Истанбул чакат публично мнение от Светия Синод.

„ Ще настояваме да можем да пазим традицията! Свещеник от България с благословията и утвърждението на Вселенската патриаршия “, сподели Христо Копано - член на българското настоятелство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР