Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст

...
Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин обмисля да потърси работа в чужбина

Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст обмислят да си потърсят работа в чужбина. Това сочат резултат от национално представително социологическо изследване, направено по поръчка на фондация " Фридрих Еберт " от организация " Сова Харис ".

Изпълнителният шеф на организацията Васил Тончев изясни, че това не значи наложително, че хората ще изоставен страната ни. 54 % от тях обаче споделят, че имат опит с работа в чужбина.

" 95% показват като съществена причина, поради която напущат, трудовото заплащане. Проблемът го има във всички източноевропейски страни, само че сякаш към този момент там характерностите са други и претекстовете са други, а има и противоположната наклонност, т.е. ние и там сме с няколко стъпки обратно ", сподели Тончев, представен от националното радио.

На второ и трето място като аргументи за овакантяване са по-добрата обществена система и по-доброто опазване на здравето.

32 % от хората считат, в случай че изоставен България, да го създадат за над 5 години. 85% от интервюираните биха потърсили работа в страна от Европейски Съюз.

Данните сочат, че във връзка с пола 64% от имащите желание да потърсят работа в чужбина са мъже. 62% от възнамеряващите са със приблизително обучение, 60% са на възраст 18-40 година, а 80% живеят отвън столицата.

34 на 100 са подготвени да заминат на работа в чужбина без авансово подписан трудов контракт.

38% те не биха търсили работа в чужбина, в случай че получаваха заплата сред 1000 и 2000 лева.; 36% - сред 2000 и 3000 лева.; 14% - до 1000 лева Само 1% декларират, че няма заплата, която да ги стимулира да останат в България.

Две трети от интервюираните не утвърждават ограниченията за привличане на служащи от трети страни, а 23% ги утвърждават.

Проучването е осъществено в интервала 1 - 8 септември 2018 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР