Близо две седмици след като френският президент прокара спорната пенсионна

...
Близо две седмици след като френският президент прокара спорната пенсионна
Коментари Харесай

Заради протестите затваря за посещение Айфеловата кула

Близо две седмици откакто френският президент прокара противоречивата пенсионна промяна, недоволството на французите не стихва.

Днес е 10-ият ден на народен митинг. Към него се причислиха възпитаници и учители. За да се избегнат вълнения, бяха мобилизирани рекорден брой служители на реда - 13 000.

Противниците на промяната споделят, че тя е несправедлива за хората с ниски приходи и тези, които правят физически изтощителна работа. Французите отхвърлят да одобряват увеличението на пенсионната възраст. Според промяната, тя се подвига от 62 на 64 години, предава Българска национална телевизия.

Гневът е ориентиран и против увеличение на трудовия стаж за приемане на цялостна пенсия. Той скача от 41-на години и половина на 43 години.

8000 тона отпадъци по улиците и голяма вълна от неодобрение! Така наподобява Париж. Вече 10 седмици гневът против пенсионата промяна владее френската столица и цялата страна.

Протестиращи окупираха Гар дьо Лион в столицата. Заради стачката Айфеловата кула през днешния ден е затворена.
Подобна е атмосферата в цялата страна. Блокирани са автомагистрали. Нарушен е графикът на полетите, влаковете и рейсовете. Протестите не престават да понижават производството на електрическа енергия. Само две от седемте френски рафинерии работят през днешния ден.

Седмицата трябваше да е отдадена на френско-британските връзки. След като визитата на крал Чарлз Трети във Франция беше анулирана поради митингите, Макрон се посвети на интензивни срещи с министрите си. Синдикатите упорстват промяната да остане на пауза, държавното управление отхвърля. Предлага разговор с условия.

" Отказваме да обсъждаме. Първо би трябвало да се запитаме кой не желае разговор. Не е задоволително някой да каже: " желаеме разговор, само че не и да обсъждаме пенсиите ", сподели Лоран Бергер, водач на синдикат.

Около 1400 евро е междинната месечна пенсия във Франция. Според президента Макрон с пенсионната промяна ще се избегне големият недостиг през идващите десетилетия, обвързван със застаряващото население на страната.

Продължителността на живот във Франция е една от най-високите в Европа. Статистиката демонстрира, че хората получават относително дълго пенсия. При мъжете междинното време е 23 години и половина, а при дамите - 27 години.

Реформата срина рейтинга на Макрон до 28 %. Това е най-ниската социална поддръжка за френския президент от 2019 година Тогава Макрон започва пенсионната промяна, само че я отсрочи по време на пандемията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР