Близо 60 000 първокласници ще влязат в класните стаи през

...
Близо 60 000 първокласници ще влязат в класните стаи през
Коментари Харесай

Близо 60 000 първокласници влизат в класните стаи през тази учебна година

Близо 60 000 първокласници ще влязат в класните стаи през тази образователна година, по този начин беше и предходните години . Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за предаването „ Тази заран “ по bTV.
На въпрос дали би трябвало да има телефони в час, министър Вълчев отговори: „ Мобилни телефони и диалози – не, дисциплината е значима за придобиване на познания. Мобилни устройства и учене посредством тях – да, въпреки всичко знаем, че през днешния ден цифровите технологии трансформират както живота ни, по този начин и метода на учене. Този спор го водихме с сътрудниците министри на образованието в границите на Европейския съюз и това, което надвива като политика в другите европейски страни, е образование посредством осведомителни технологии по този начин, че да не бъде за сметка на социално-емоционалните компетентности “.
Министър Вълчев изясни, че е във връзка с мобилните телефони различите учители тестват разнообразни подходи. „ Директорът на 51 СУ ми споделя, че е пробвал и едното, и другото – първо да забрани телефоните, а по-късно да ги позволи. Факт е, че когато телефоните са били позволени, резултатите са доста по-добри – с значимото конкретизиране те да се употребяват за задачите на образователния развой. Решението на казуса с използването на телефони в час е налагане на дисциплинираност от страна на учителите и учебното заведение. Законът би трябвало да се съблюдава “, разяснява още просветителният министър, представен от организация " Фокус ".
На въпрос дали МОН е вложило задоволително, с цел да има цифрово обучение, Вълчев отговори: „ Поехме ангажимент всички учебни заведения да имат безвъзмезден wifi. В момента близо 1100 учебни заведения имат подобен, който покрива най-малко 80% от класните стаи. Ще вършим и така наречен учебен облак – отворен достъп до просветително наличие “, сподели още той.
„ Тази година финансирахме шкафчета за близо 130 000 възпитаници, а ще финансираме и още. Вече имаме обезпечен достъп и до електронно четимите учебници. Разделяме и най-големите учебници на две – нещо, което обаче ще влезе в действие от идната образователна година. Препоръчваме и на учебните заведения да усъвършенстват образователното наличие, тъй че приблизително на ден децата да не носят учебници за 6 дисциплини, а за 4 “, изясни Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР